poniedziałek, 11 marca 2019

Kotlety ziemniaczane z żółtym serem

To danie w podobnej wersji pojawia się u nas dość często. Na przykład prawie zawsze wtedy, gdy zostaną mi ziemniaki z poprzedniego obiadu. Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i sosem czosnkowym to danie, które lubi mój mąż.


Składniki:
- gotowane poduszone ziemniaki
- jajko
- ser żółty tarty
- mąka pszenna
- sól himalajska
- przyprawy: kurkuma, papryka słodka

dodatki:
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia

do podania:- sos czosnkowy (jogurt naturalny, majonez, suszony koper, oregano)
- ogórki konserwowe

Przyprawy użyte przeze mnie pochodzą ze sklepu Kociołek Smaków.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kotlety ziemniaczane mieszam razem. Jeśli masa jest za rzadka, dodaję odpowiednią ilość mąki. Z ciasta formułuję owalne kotlety, spłaszczam je i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

Podaję na ciepło wraz z sosem czosnkowym i ogórkami.


3 komentarze:

Zapraszam do komentowania.