środa, 23 grudnia 2020

Miękkie pierniczki

To przepis sprawdzony na 100%. W tym roku zrobiłam z córką znów pyszne i miękkie pierniczki. Nie muszą leżakować, gotowe są już po ostygnięciu, wystarczy przechowywać je w zamknięciu.


Przepis znajdziecie na moim blogu: TUTAJ


WESOŁYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT!!!



wtorek, 22 grudnia 2020

Maślane kruche świąteczne ciasteczka

Święta zawsze kojarzą mi się z wypiekami. Oprócz pierniczków, które z córką robimy co roku, zagościły u nas także maślane kruche ciasteczka.

niedziela, 21 czerwca 2020

Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Najlepiej smakują ciasta z sezonowymi owocami. Obecnie królują truskawki, więc nie mogłam nie zrobić wypieku z tymi owocami. Biszkoptowe ciasto z truskawkami to kolejny prosty deser, choć tym razem pokusiłam się o ubijanie piany z białek.


Składniki:
ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju (u mnie olej rzepakowy)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie

nadzienie:
- świeże truskawki (około 500 g)

dodatki:
- cukier puder do posypania


Forma: u mnie forma w kształcie serca, odpowiada okrągłej formie o średnicy ok. 22 cm


Przygotowanie:

Oddzielam białka od żółtek. Ubijam z białek pianę. Dodaję cukier i miksuję do uzyskania sztywnej piany. Dodaję resztę składników mieszając cały czas drewnianą łyżką. Przekładam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Truskawki myję i pozbawiam szypułek. Następnie osuszam je ręcznikiem papierowym. Większe kroję na pół, mniejsze pozostawiam w całości. Układam je na cieście wciskając lekko do środka.

Wkładam tortownicę do nagrzanego piekarnika.


Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut, do suchego patyczka


czwartek, 28 maja 2020

Szybkie maślankowe ciasto ze śliwkami

Jeden z moich sprawdzonych przepisów na ciasto z owocami zawiera w sobie zamiennie maślankę lub kefir. Tym razem tak powstało maślankowe ciasto ze śliwkami. 

Składniki:
ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- około 3/4 szklanki maślanki

nadzienie:
- śliwki węgierki

dodatki:
- cukier puder do posypania
- ewentualnie kruszonka

Forma: u mnie forma w kształcie serca, odpowiada okrągłej formie o średnicy ok. 22 cm

Przygotowanie:
Sypkie składniki na ciasto przekładam do miski. Wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję resztę składników. Mieszam drewnianą łyżką. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Umyte śliwki przecinam na pół i usuwam z nich pestki. Układam je na cieście brzuszkiem do dołu. Jeśli zrobiliśmy kruszonkę, to teraz obsypujemy nią owoce.

Wstawiam całość do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40-45 minut
Jeszcze ciepłe ciasto obsypuję cukrem pudrem.

piątek, 22 maja 2020

Sałatka z porem, jajkiem i szynką

Warto mieć w zanadrzu szybką sałatkę na Imieniny albo na każdą inną okazję. Ja polecam ostatnio sałatkę z porem, jajkiem i szynką. Całość bardzo prosta w wykonaniu.


Składniki:
- 1 duży por
- 100 g szynki konserwowej
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
- kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotuję na twardo.

Białą część pora dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, Kroję go w drobną kostkę. Szynkę kroję w cienkie paski. Jaja obieram i przeciskam przez sitko do krojenia warzyw.

Dodaję śmietanę, majonez oraz tarty chrzan. Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Przed podaniem przechowuję w lodówce.

środa, 13 maja 2020

Puszyste ciasto z owocami

Zanim w moim ogrodzie pojawią się świeże owoce, wykorzystuję w kuchni własne mrożonki. Tym razem do ciasta użyłam mrożonych czerwonych porzeczek. To kolejne ciasto, które zawsze wychodzi i jest proste oraz szybkie w wykonaniu. Puszyste ciasto z owocami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka czerwonych porzeczek (lub innych owoców)

dodatki:
- cukier puder do posypania

Forma: u mnie wysoka forma w kształcie serce (odpowiednia będzie kwadratowa forma 24 x 24 )

Przygotowanie:

Jajka wbijam do misy w całości. Miksuję je z dodatkiem cukrów do uzyskania puszystej masy (przez około 5 min). Następnie dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Miksuję cały czas dodając kolejne składniki na ciasto. 

Formę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam do niej ciasto, a wierzch posypuję owocami.  Ja użyłam zamrożonych porzeczek. Następnie wkładam formę do nagrzanego piekarnika.


Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut (do suchego patyczka)

Ciasto bardzo ładnie rośnie i nie opada. Gotowe ciasto obsypuję cukrem pudrem.


sobota, 4 stycznia 2020

Prosty sernik na herbatnikach

Do pieczenia serników nie mam serca, ale ten jeden uwiódł mnie smakiem oraz łatwością wykonania. Bardzo prosty w przygotowaniu sernik na spodzie z herbatników. Samo wykonanie masy nie powinno zająć więcej niż 10 minut.


Składniki:

masa serowa:
- 1 kg twarogu (u mnie z wiaderka President)
- 200 g masła
- 3/4 lub 1 szklanka cukru (zależy od kwaśności/słodkości sera)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka (u mnie rozmiar M)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatki:
- herbatniki na spód
- cukier puder do posypania

Forma: u mnie wysoka forma w kształcie serca, odpowiada formie o średnicy ok. 22 cm

Przygotowanie:

Najlepiej, aby składniki miały temperaturę pokojową. 

Masło rozpuszczam w rondelku i pozostawiam do wystudzenia. Do miski przekładam resztę składników na masę serową, dodaję ostudzone masło i mieszam łyżką na gładką konsystencję.

Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Układam na nim warstwę herbatników. Na wierzch wylewam masę serową.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 60 minut w temperaturze 180 °C, następnie wyłączam piekarnik i piekę tak przez około 20 minut. Po tym czasie lekko uchylam drzwi piekarnika i zostawiam sernik do wystudzenia. 

Gotowy sernik obsypuję cukrem pudrem. Jeśli od góry spiek się zbyt mocno, wystarczy odciąć ciemniejsze fragmenty. Gdy oczekujemy nienagannego wyglądu, to wystarczy użyć czekoladowej polewy.
Prosty sernik na herbatnikach


To sernik, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Bez dodatku proszku do pieczenia, bez ubijania piany z jajek i bez glutenu.