czwartek, 18 października 2012

Baton orkiszowo-bakaliowy

Baton orkiszowo-bakaliowy 

Składniki:


- płatki orkiszowe błyskawiczne
- orzechy włoskie
- mieszanka: żurawina, orzechy nerkowca i arachidowe, migdały
- rodzynki Jumbo (kwaskowate)
- suszone śliwki 
- suszona skórka pomarańczowa (u mnie od Skworcu)
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 3 krople aromatu waniliowego)
- około 1 szklanki mleka

Forma: mała keksówka 25 cm


Przygotowanie:
Płatki orkiszowe wraz ze skórką pomarańczową moczę w mleku około 15-20 minut. Bakalie i orzechy kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do jednej miski. Dodaję tam odsączone płatki ze skórka pomarańczową oraz jaja. Dolewam miód i wsypuję łyżeczkę cukru waniliowego. Dokładnie wszystko mieszam. Małą keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewam całą masę, jest dość płynna.
 
 
 
Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: około 25 minut






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.