niedziela, 21 października 2012

Okoń w płatach migdałowych z frytkami

Okoń w płatach migdałowych z frytkami 

Składniki:

- świeże okonie
- jajko
- płatki migdałowe
- mąka kukurydziana
- bułka tarta
- sól
- pieprz biały
- cytryna

do smażenia:
- olej rzepakowy

dodatki:
- frytki
- surówka z marchewki i jabłka (marchew, jabłko, sól, olej dyniowy)

Przygotowanie:
Rybę należy wypatroszyć i pozbawić głów oraz łusek. Ewentualnie można użyć gotowych tuszy. Do wnętrza każdej ryby wkładam po dwa plastry cytryny ze skórką, solę i pieprzę.
Przygotowuję jajko - roztrzepuję je wraz z solą i pieprzem. Panierka: kruszę płatki migdałowe i mieszam je z bułką tartą oraz mąką kukurydzianą.
 
Rybę namaczam w jajku i obtaczać w panierce. 
Smażę na gorącym oleju. Przygotowuję frytki oraz surówkę z marchewki i jabłka. Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.