czwartek, 29 listopada 2012

Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem

Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem

Składniki:

sos:
- podwójny filet z kurczaka
- papryka czerwona
- pieczarki
- cebula
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- pieprz czarny ziarnisty
- zielone chilli jalapeno
- bazylia, oregano
- sól 

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- makaron tagliatelle (u mnie wstęga)

Przygotowanie:
Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem papryki mielonej, chilli jalapeno, oregano i bazylii. Osobno podsmażam posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Dodaję pokrojoną paprykę oraz podsmażone mięso. Doprawiam wszystko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza papryka, dodaję pomidory z puszki i dokładnie razem podsmażam do miękkości.

W międzyczasie gotuję makaron. Odcedzam go, ale nie przelewam wodą. Przekładam go do sosu na patelnię i dokładnie mieszam. Tak przygotowane danie przekładam na talerze.

piątek, 23 listopada 2012

Sałatka z fetą i warzywami na waflu

Sałatka z fetą i warzywami na waflu

 

Składniki: 

- opakowanie sera Feta (u mnie półtłusty)
- kapusta pekińska
- pomidory
- ogórek
- puszka kukurydzy konserwowej
- średnia cebula
- zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku)
- olej rzepakowy

dodatki:
- wafle Sunny Corn

Przygotowanie:
Ser feta kroję w kostkę, warzywa również. Wszystko przekładam do miski, dodaję kukurydzę oraz odrobinę oleju i przyprawy. Dokładnie mieszam. Przekładam sałatkę na wafel i tak podaję.

czwartek, 22 listopada 2012

Kurczak curry z ryżem

Kurczak curry z ryżem

Składniki:

- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 mały jogurtu naturalny
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczka czerwonej papryki mielonej słodkiej
- 1/3 łyżeczki chilli Habanero
- kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
- 5 sztuk moreli suszonych
- sól 

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- woreczek ugotowanego ryżu białego

Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroję w kostkę i przekładam do miski. Zalewam jogurtem i dodaję przyprawy. Pieprz najpierw mielę. Morele kroję drobno i zalewam wrzątkiem. Tak moczę przez minimum 10 minut. Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję na patelnię kurczaka z marynatą oraz posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem podsmażam ciągle mieszając. Dodaję również morelę i smażę do miękkości.

Ugotowany ryż przekładam na talerz i na to nakładam kurczaka w sosie.

poniedziałek, 19 listopada 2012

Rogaliki miniaturki z nadzieniem różanym

Rogaliki miniaturki z nadzieniem różanym

Składniki:

ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 gr margaryny roślinnej
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego 

dodatki:
- nadzienie: marmolada twarda różana
- cukier puder do posypania

Forma: blacha z piekarnika

Przygotowanie:
Ze składników zagniatam dokładnie ciasto. Owijam w folię i odkładam do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm. Wykrawam małe kółeczka. Na środek każdego z nich nakładam marmoladę. Sklejam brzegi wyginając całość w kształt rogalika. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 190-200 °C
Czas pieczenia: około 20 minut

Gotowe i jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

 (źródło przepisu: mojeciasto.pl)

niedziela, 18 listopada 2012

Ciasto francuskie nadziewane twarogiem i bakaliami

Ciasto francuskie nadziewane twarogiem i bakaliami (inspiracja przepisu: Cukrowa Wróżka)

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- twaróg chudy 200g
- 1 łyżka śmietany (u mnie 18%)
- garść bakalii (rodzynki melelaye, żurawina suszona, pokrojone orzechy laskowe łuskane)
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- cukier do posypania

Forma: blacha z piekarnika

Przygotowanie:
Twaróg łączę ze śmietaną i cukrem waniliowym. Cukru dodać tyle, aby uzyskać odpowiednią słodkość sera.
Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki. 
 
 
Na środek nakładam ser, a na nim układam bakalie. Ciasto sklejam na zakładkę. Smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20-25 minut (aż się ładnie zarumieni)

niedziela, 11 listopada 2012

Miodowe bułeczki z jabłkami

Miodowe bułeczki z jabłkami (źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki)


Składniki:

- 15 dag margaryny roślinnej
- 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej)
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy)
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka

Forma: blacha z piekarnika


Przygotowanie:
Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do ciasta. W drugiej misce miksuję jaja, mleko i rozpuszczony miód. Łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na pół godziny.

Ciasto rozciągam na stolnicy tak, aby miało grubość 1,5-2,0 cm. Wykrawam z niego małe kółeczka. Układam je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do uprzednio nagrzanego piekarnika.  

Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 15 minut


Dobrze smakują z dodatkiem dżemu. U mnie z malinowym.

wtorek, 6 listopada 2012

Tortilla z nuggetsami z kurczaka


Tortilla z nuggetsami z kurczaka (przepis z gazetki Biedronka)

Składniki:

nuggetsy
:
- filet z piersi kurczaka
- 100g płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku)
- szczypta chilli

sałatka:
- pomidory koktajlowe
- kapusta pekińska
- ogórek
- cebula
- kukurydza konserwowa

dodatki:
- sos czosnkowy
- 4 placki tortilli

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
Kroję fileta z kurczaka wzdłuż na grubość około 1,5 cm, a każdy kawałek potem przekrawam jeszcze na pół. Tak przygotowane mięso obtaczam w mące. Jajka roztrzepuję wraz z dodatkiem wszystkich przypraw. Płatki kukurydziane kruszę na drobne kawałki. Kurczaka maczam w jajku i obtaczam w kukurydzianej panierce. Układam wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: 15 minut


Przygotowuję sałatkę. Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę na mniejsze kawałki. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni z każdej strony przez 20 sek. Na ciepłym placku rozsmarowuję sos czosnkowy, układam warzywa, a na to nakładam gotowe nuggetsy.

Wszystko zawijamy i gotowe.