niedziela, 18 listopada 2012

Ciasto francuskie nadziewane twarogiem i bakaliami

Ciasto francuskie nadziewane twarogiem i bakaliami (inspiracja przepisu: Cukrowa Wróżka)

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- twaróg chudy 200g
- 1 łyżka śmietany (u mnie 18%)
- garść bakalii (rodzynki melelaye, żurawina suszona, pokrojone orzechy laskowe łuskane)
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- cukier do posypania

Forma: blacha z piekarnika

Przygotowanie:
Twaróg łączę ze śmietaną i cukrem waniliowym. Cukru dodać tyle, aby uzyskać odpowiednią słodkość sera.
Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki. 
 
 
Na środek nakładam ser, a na nim układam bakalie. Ciasto sklejam na zakładkę. Smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20-25 minut (aż się ładnie zarumieni)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.