poniedziałek, 31 grudnia 2012

Makowiec w cieście francuskim

Makowiec w cieście francuskim

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- masa makowa z puszki
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
- plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk)
- rodzynki melelaye


Forma: blacha z piekarnika

Przygotowanie:
Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki. Na środku rozkładam plastry pomarańczy. Na to nakładam masę makową. 
 
Ciasto sklejam na zakładkę i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut (aż się ładnie zarumieni) 

piątek, 28 grudnia 2012

Sernik z ciastem kakaowym

Sernik z ciastem kakaowym
 
Składniki: 


ciasto:
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 25 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:
- 7 sztuk po 150g
- 10 dag masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 białek
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag rodzynek (u mnie melelaye)
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych

 dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy

Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm



Przygotowanie: 
Ze wszystkich składników z listy pierwszej zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie części, obwijam folią i odkładam do lodówki na 2 godziny.
Masło rozpuszczam i już ochłodzone łączę z żółtkami oraz cukrem. Serki waniliowe łączę z masą jajeczną, mąkami oraz wiórkami kokosowymi. Dokładnie mieszam wszystko łyżką. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z resztą masy. Na koniec dodaję rodzynki.
Na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką ścieram połowę ciasta (na tarce o dużych oczkach). Na to równo rozprowadzam masę serową. Na wierzch ścieram resztę ciasta. Wkładam blachę do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: około 60 minut


Można ewentualnie posypać cukrem pudrem.

(Źródło przepisu: płyta CD „Smaki i smaczki”)

wtorek, 25 grudnia 2012

Kluski z makiem z rodzynkami i pomarańczą

Kluski z makiem z rodzynkami i pomarańczą


Składniki:

- drobny makaron (u mnie makaron Literki)
- masa makowa z puszki
- kandyzowane plastry pomarańczy
- pomarańcza plastry kandyzowane
- rodzynki melelaye

Przygotowanie: 
Gotujemy makaron, cedzimy go i przelewamy wodą. Dodać masę makową, rodzynki i pokrojoną pomarańczę. Dokładnie wymieszać. W misce ułożyć plastry pomarańczy i na to nałożyć masę z kluskami.




niedziela, 23 grudnia 2012

Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

Składniki: 


mięso:
 - podwójny filet z kurczaka

marynata:
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala

sos:
- pomidory bez skórki w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 5 łyżek śmietanki kremówki (30%)

dodatki
- 2 łyżki masła do smażenia
- ryż biały

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. 

Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano. Na czystej patelni rozpuszczam masło, na którym podsmażam przez około minuty posiekany czosnek wraz z wszystkimi przyprawami bez soli. Dalej dodaję pomidory w puszce, ocet, cukier, sól i duszę pod przykryciem przez 10 minut. Wtedy dodaję mięso i na małym ogniu gotuję jeszcze kolejne 10 minut. Na koniec dodaję śmietankę.

Podaję z ugotowanym ryżem.

sobota, 22 grudnia 2012

Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe

Ciasteczka z miodem gryczanym: cynamonowe, imbirowe i kakaowe

Składniki:

ciasto:
- 50g margaryny
- 1 1/2 łyżki miodu gryczanego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka kakao

do ozdoby:
- lukier (sok z cytryny, cukier puder )
- cukrowa kolorowa posypka do dekoracji

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto i mieszam. Dodaję śmietanę, jajko i margarynę z miodem. Dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę na trzy równe części. 

Do każdej z nich dodaję odpowiednie inny dodatek: cynamon, imbir, kakao. Każdą część zagniatam osobno. Wałkuję każdy placek na grubość 0,5 cm i wycinam okrągłe ciasteczka. Układam na blasze wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 10 minut

Ostudzone już ciasteczka ozdabiam lukrem i posypuję kolorową posypką.

niedziela, 9 grudnia 2012

Kokosowy kaszowiec na herbatnikach

Kokosowy kaszowiec na herbatnikach


Składniki:

masa:
- 1/2 litra mleka
- 125g margaryny roślinnej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- garść orzechów włoskich
- garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały)

spód:
- 24 sztuki herbatników

dodatki: 
- lukier (sok z cytryny, cukier puder)

Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej blachy prostokątnej 24 x 40 cm

Przygotowanie:
Składniki na masę oprócz kaszy i bakali wrzucam do garnka i zagotowuję. Wtedy dopiero dodaję kaszę i gotuję do zgęstnienia. Dodaję bakalie i odstawiam do wystudzenia.
Połowę herbatników układam na blasze. Na to nakładam równo całą masę. Na wierzch równo układam resztę herbatników. Polewam lukrem i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę.

Bez pieczenia

(Źródło przepisu: Przepisownik Margaretki +modyfikacje)

czwartek, 6 grudnia 2012

Omlet z grzankami

Omlet z grzankami

Składniki:

- 2 kromki chleba
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól ziołowa (sól morska, cebula, papryka słodka, pieprz czarny mielony, bazylia, cząber)
- oregano, majeranek

dodatki:
- pomidor
- cebula - margaryna roślinna do smażenia

Przygotowanie:

Z chleba odkrawam skórki i kroję go na kwadraty. Do miski wrzucam jajka, mleko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie roztrzepuję wszystko. Smażę na margarynie grzanki, po odwróceniu na drugą stronę zalewam je masą jajeczną. Podsmażam tak kilka minut co róż unosząc boki, by płynne jajko mogło spłynąć pod spód.Gotowy omlet przekładam na talerz. Na jednej połowie układam pokrojony w plastry pomidor oraz cebulę pokrojoną w piórka.

Omlet składam na pół i gotowe.

niedziela, 2 grudnia 2012

Kurczak pieczony w miodzie

Kurczak pieczony w miodzie z kaszą gryczaną i ćwikłą

Składniki:
- 2 ćwiartki kurczaka
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu (u mnie lipowy)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 1/2 szklanki wody
- sól, mielony czarny pieprz

dodatki:
- kasza gryczana z warzywami SYS
- buraczki ćwikłowe 

Forma: naczynie żaroodporne 

Przygotowanie:
Ćwiartki kurczaka dzielę na pół, duklanie płuczę i nacieram sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. 
Układam go w naczyniu żaroodpornym. Całość obkładam plastrami cebuli oraz pokrojoną w talarki marchewką. 
 
W garnku roztapiam masło z miodem i dodaję gałkę muszkatołową. Smaruję tym kurczaka i wlewam wszystko do formy. Dodaję też wodę. Całość wstawiam do nagrzanego  piekarnika. Od czasu do czasu obracam mięso, aby równomiernie przypiekło się z każdej strony.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 60 minut

Pieczonego kurczaka podaję z przygotowaną wcześniej kaszą z warzywami i z domową ćwikłą z chrzanem.