poniedziałek, 31 grudnia 2012

Makowiec w cieście francuskim

Makowiec w cieście francuskim

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- masa makowa z puszki
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
- plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk)
- rodzynki melelaye


Forma: blacha z piekarnika

Przygotowanie:
Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki. Na środku rozkładam plastry pomarańczy. Na to nakładam masę makową. 
 
Ciasto sklejam na zakładkę i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut (aż się ładnie zarumieni) 

1 komentarz:

  1. Wlasnie szukam jakiegos prostego przepisu na makowiec ,kupilam puszke maku jeszcze poszukam ciasta francuskiego i makowiec jak sie patrzy ,nigdy jeszcze nie pieklam nic z ciasta francuskiego,podoba mi sie ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.