poniedziałek, 25 lutego 2013

Surówka z marchewki, jabłka z dodatkiem oleju z pestek dyni

Surówka z marchewki, jabłka z dodatkiem oleju z pestek dyni

Składniki:
- 3 marchewki
- 1 jabłko
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
- sól

Przygotowanie:
Marchewki opłukane obieram i ścieram do miski na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieram i ścieram na tej samej tarce. Dodaję olej oraz sól do smaku. Dokładnie mieszam. Przed podaniem chłodzę surówkę w lodówce.

piątek, 22 lutego 2013

Jeżyk ze słomki ptysiowej

 Jeżyk ze słomki ptysiowej

Składniki:

- śmietana 30%
- cukier puder
- słomka ptysiowa (u mnie Brześć)
- cukrowa kolorowa posypka

Przygotowanie:
Miksuję śmietanę z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przekładam 3 łyżki do miseczki, wbijam słomki ptysiowe i posypuję posypką.

środa, 20 lutego 2013

Pancake

Pancake
 
Składniki:


ciasto (na 6 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju (u mnie olej z pestek dyni)

dodatki:
- serek waniliowy
- dżem owocowy

Przygotowanie:
W misce umieszczam wszystkie składniki na ciasto i dokładnie miksuję. Patelnię lekko natłuszczam i smażę na gorącej patelni poszczególne placki. Gdy pojawiają się dziurki, przewracam na drugą stronę.
 

Podaję z serkiem waniliowym i odrobiną dżemu.

wtorek, 19 lutego 2013

Wątróbka smażona z cebulą

Wątróbka smażona z cebulą


Składniki:

- wątróbka wieprzowa
- 1 cebula
- sól, czarny pieprz mielony

dodatki:
- chleb pełnoziarnisty ProBody z nasionami
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę kroję w piórka i smażę na gorącym tłuszczu aż się lekko zarumieni. Wątróbkę płuczę, odcinam żyłki i kroję na małe kawałki. Smażę mięso na patelni po cebuli. Gdy się zarumieni, dodaję cebulę i duszę pod przykryciem około 15 minut. Dopiero na samym końcu przyprawiam solą i pieprzem.
Podaję ma ciepło z pieczywem pełnoziarnistym.

niedziela, 3 lutego 2013

Rosół po węgiersku - zupa kurczakowa

Rosół po węgiersku - zupa kurczakowa z pieczarkami i fasolką
 
Składniki:
 
- 1 kurczak
- sól
- 3-4 ziarna pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- suszona natka pietruszki
- 150g pieczarek
- 200g fasolki szparagowej
- 100g makaronu (u mnie nitka)


Przygotowanie:
Wkładam kurczaka do garnka, zagotowuję i zbieram pianę. Przyprawiam solą, pieprzem, imbirem, i czosnkiem.

Czyszczę warzywa, ale cebulę nie obieram, tylko myję. Do zupy dodaję marchewki pokrojone w słupki, pietruszki, seler, natkę pietruszki oraz cebulę. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem aż kurczak i warzywa będą miękkie.
Pieczarki kroję na cienkie plasterki i gotuję z fasolką w niewielkiej ilości zupy. Na krótko przed podaniem gotuję oddzielnie makaron.
Gdy kurczak jest ugotowany, wyjmuję go z zupy razem z cebulą. Zupę przecedzam przez sitko. Z kurczaka usuwam skórę i kości. Kroję na kawałki i wrzucam z powrotem do zupy.

Na talerz nakładam makaron, zalewam go zupą, dodaje kawałki mięsa i dodaję warzywa. Dodatkowo posypuję odrobiną natki pietruszki.
(źródło przepisu: "Kuchnia węgierska" Wydaw. Edipresse Polska S.A. +modyfikacje)