wtorek, 25 czerwca 2013

Placki marchewkowe

Placki marchewkowe


Składniki:

- 250g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 duże marchewki
- 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:

Marchewki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedzam i rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Jajka rozdzielam. Żółtka łączę z jogurtem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia i marchewkę. Z białek ubijam pianę i delikatnie łączę z resztą masy.
Placki smażę na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podaję z jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.