składniki:
ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 450)
- 1/2 szklanki tartych orzechów włoskich Backmit
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 4 łyżki oleju arachidowego
- mały cukier waniliowy
dodatki:
- 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- powidła węgierkowe
- orzechy włoskie Kresto
Forma: forma silikonowa na babeczki + blacha od piekarnika z papilotkami
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszam, jeśli jest zbyt gęste, dodaję więcej maślanki. Nakładam ciasto łyżką do papilotek. Do środka dodaję małą kostkę czekolady, a na nią pół łyżeczki powideł. Na to nakładam znów łyżkę ciasta. Na wierzchu umieszczam orzechy. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: około 20-25 minut
Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
Piekłam razem z:
Moje domowe kucharzenie
Moje Małe Czarowanie
Kulinarna Maniusia
Sama słodycz ze szczyptą chilli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Anielki
Słodka babeczka
Izioni pyszne smaki
Kuchnia u Krysi
Moje Wypieki I Nie Tylko
Różowa Kuchnia
Prawo do gotowania z pasją
Usmażona