niedziela, 28 października 2012

Sałatka krabowa

Sałatka krabowa

Składniki:
- 1 opakowanie paluszków krabowych 250g
- 2 średnie pomidory
- 1 cebula
- 1 torebka ugotowanego ryżu białego
- kilka łyżek majonezu stołowego
- sól, pieprz
- chilli habanero
- chilli nitki 

Przygotowanie: 
Paluszki rybne rozmrażam i kroję na mniejsze kawałki. Pomidory i cebulę kroję w drobną kostkę. Wrzucam razem do miski. Dodaję ugotowany i ostudzony ryż. Dodaję majonez. Przyprawiam solą, pieprzem oraz chilli.
 

Wszystko dokładnie mieszam. Wkładam sałatkę do małych foremek i tak ukształtowane układam na talerzu. Ozdabiam nitkami chilli.

niedziela, 21 października 2012

Okoń w płatach migdałowych z frytkami

Okoń w płatach migdałowych z frytkami 

Składniki:

- świeże okonie
- jajko
- płatki migdałowe
- mąka kukurydziana
- bułka tarta
- sól
- pieprz biały
- cytryna

do smażenia:
- olej rzepakowy

dodatki:
- frytki
- surówka z marchewki i jabłka (marchew, jabłko, sól, olej dyniowy)

Przygotowanie:
Rybę należy wypatroszyć i pozbawić głów oraz łusek. Ewentualnie można użyć gotowych tuszy. Do wnętrza każdej ryby wkładam po dwa plastry cytryny ze skórką, solę i pieprzę.
Przygotowuję jajko - roztrzepuję je wraz z solą i pieprzem. Panierka: kruszę płatki migdałowe i mieszam je z bułką tartą oraz mąką kukurydzianą.
 
Rybę namaczam w jajku i obtaczać w panierce. 
Smażę na gorącym oleju. Przygotowuję frytki oraz surówkę z marchewki i jabłka. Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło.

czwartek, 18 października 2012

Baton orkiszowo-bakaliowy

Baton orkiszowo-bakaliowy 

Składniki:


- płatki orkiszowe błyskawiczne
- orzechy włoskie
- mieszanka: żurawina, orzechy nerkowca i arachidowe, migdały
- rodzynki Jumbo (kwaskowate)
- suszone śliwki 
- suszona skórka pomarańczowa (u mnie od Skworcu)
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 3 krople aromatu waniliowego)
- około 1 szklanki mleka

Forma: mała keksówka 25 cm


Przygotowanie:
Płatki orkiszowe wraz ze skórką pomarańczową moczę w mleku około 15-20 minut. Bakalie i orzechy kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do jednej miski. Dodaję tam odsączone płatki ze skórka pomarańczową oraz jaja. Dolewam miód i wsypuję łyżeczkę cukru waniliowego. Dokładnie wszystko mieszam. Małą keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewam całą masę, jest dość płynna.
 
 
 
Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: około 25 minut






niedziela, 14 października 2012

Ciasto ze śliwkami i czekoladą

Ciasto ze śliwkami i czekoladą (oryginalny przepis z kolorowo-torcikowo)

Składniki:

ciasto:
- około 3 szklanki mąki
- 200g margaryny roślinnej
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:

- około 1kg śliwek
- 1 łyżka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- rodzynki Jumbo (kwaskowate)

dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
- cukier puder do posypania

Forma: kwadratowa 24 x 24 cm
Przygotowanie:
Ugniatam razem wszystkie składniki na ciasto. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut. 
Wydrążone śliwki zasypuję cukrem i cukrem waniliowym. Czekoladę ścieram na tarce.

Po pół godzinie dzielę ciasto na pół i wałkuję. Na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze wykładam cienko rozwałkowane ciasto. Na to układam śliwki, rodzynki i posypuję czekoladą. Wszystko przykrywam druga częścią ciasta i sklejam dokładnie.Wstawiam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 35 minut

Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

czwartek, 11 października 2012

Gulasz z warzywami i chilli jalapeno

Gulasz z warzywami i chilli jalapeno

Składniki:


- mięso z łopatki wieprzowej
- kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku
- 2 średnie marchewki
- 1 nieduża cukinia
- 1 mała cebula
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka zielonego chilli jalapeno
- suszone śliwki
- 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn
- kasza jęczmienna perłowa
 
do smażenia
- olej rzepakowy


Przygotowanie:
Kroję mięso w kostkę i podsmażam na oleju wraz z łyżeczką czerwonej papryki. Dalej siekam drobno cebulę i szynkę/boczek, i razem podsmażam. Marchew pokrojoną w cienkie talarki, paprykę i cukinię lekko podsmażam na patelni. Następnie przekładam wszystkie podsmażone składniki do garnka, dolewam wody i duszę pod przykryciem. Dodaję resztę przypraw oprócz chilli.

W tym czasie gotuję kaszę. Jest ona w woreczkach, więc wystarczy, że ją wrzucę do lekko posolonej, gotującej się wody. I po około 15 minutach jest gotowa.

Gdy warzywa i mięso zmięknie dodaję kilka łyżek przecieru pomidorowego oraz suszone śliwki. Po zagotowaniu dodaję łyżeczkę zielonego chilli jalapeno. Zagotowuję i gotowe.

wtorek, 9 października 2012

Miodny Kuch

Miodny kuch

Składniki:

ciasto:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki startej marchwi
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe)

dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy 

Forma: mała keksówka 25 cm 

Przygotowanie:
Jajka ubijam razem z cukrem. Dodaję mąkę, olej, rozpuszczony miód, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Wszystko dokładnie miksuję. Dorzucam marchew oraz bakalie. Mieszam łyżką drewnianą. Wszystko przelewam do wysmarowanej tłuszczem keksówki oraz obsypanej mąką. Piekę w uprzednio nagrzanym piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem, czy jest już gotowe.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 50 minut


środa, 3 października 2012

Domowe pieguski

Domowe pieguski (oryginalny przepis TU)

Składniki:

- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru 
- 1 jajko
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 garść rodzynek i żurawiny

Forma: blacha z piekarnika 

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem. Dodaję jajko i mieszam. Następnie dosypuję mąką, sól, sodę. Do dobrze wymieszanej masy dodaję bakalie oraz pokrojoną czekoladę. Wszystko dokładnie łączę. 
 
Odrywam kawałek masy ręką i formułuje z nich małe kulki, które na koniec spłaszczam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo ciastka urosną. Wkładam do gorącego piekarnika. Po 6 minutach wyłączam dolną grzałkę.

Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 12-15 minut

Z tej ilości składników wychodzą dwie blachy ciastek.