sobota, 26 stycznia 2013

Domowy smalec z cebulką

Domowy smalec z cebulką

Składniki:

- słonina
- cebula
- sól ziołowa
- pieprz czarny ziarnisty
- majeranek

Przygotowanie:
Słoninę kroję w drobną kostkę. Wytapiam ją na małym ogniu. U mnie trwało to około 20 minut. Dodaję przyprawy (pieprz świeżo zmielony). Cebulę siekam w kostkę przed dodaniem. Zasmażam razem do zarumienienia. 


Pozostawiam tłuszcz do ostygnięcia. Następnie przekładam do świeżo wyparzonego słoiczka, który zakręcam. Tak przygotowany smalczyk przechowuję w lodówce.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Makaron z grzybami mun po chińsku

Makaron z grzybami mun po chińsku

Składniki:


- mięso z karkówki
- 1 cebula
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 20g suszonych grzybów mun
- 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka)
-1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu)
- mielona słodką czerwona papryka
- mielone chilli
- sól, pieprz ziarnisty czarny
- makaron instant 

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Karkówkę kroję w kostkę, dodaję do niego jogurt i przyprawę chińską. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie moczę suszone grzyby mun w wodzie. Dalej obsmażamy mięso na patelni. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulę na rumiano. Wszystko łączę wraz z pokrojonymi grzybami i podlewam wodą. Dodaję sól, świeżo zmielony pieprz, słodką czerwoną paprykę i chilli. Duszę całość pod przykryciem. Dodaję mieszankę warzywną i dalej duszę pod przykryciem.

Makaron moczę w tym czasie w ciepłej wodzie. Gdy warzywa są już miękkie, dodaję makaron i zasmażam tak wszystko razem około 5 min.

wtorek, 8 stycznia 2013

Baton orkiszowo-pomarańczowy

Baton orkiszowo-pomarańczowy 

Składniki:
- orkiszowe płatki błyskawiczne
- mleko
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- pomarańcza plastry kandyzowane
- jagody goji
- suszona skórka pomarańczowa
 
Forma: mała keksówka 25 cm 

Przygotowanie:
Do miski wsypuję płatki orkiszowe, suszoną skórkę pomarańczową oraz jagody goji. Zalewam je mlekiem. Plastry pomarańczy kroję na mniejsze kawałki.
Odsączone płatki przekładam do miski, do której dodaję pokrojone plastry pomarańczy i resztę składników. Wszystko dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę przekładam do małej keksówce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 25 minut