poniedziałek, 21 stycznia 2013

Makaron z grzybami mun po chińsku

Makaron z grzybami mun po chińsku

Składniki:


- mięso z karkówki
- 1 cebula
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 20g suszonych grzybów mun
- 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka)
-1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu)
- mielona słodką czerwona papryka
- mielone chilli
- sól, pieprz ziarnisty czarny
- makaron instant 

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Karkówkę kroję w kostkę, dodaję do niego jogurt i przyprawę chińską. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie moczę suszone grzyby mun w wodzie. Dalej obsmażamy mięso na patelni. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulę na rumiano. Wszystko łączę wraz z pokrojonymi grzybami i podlewam wodą. Dodaję sól, świeżo zmielony pieprz, słodką czerwoną paprykę i chilli. Duszę całość pod przykryciem. Dodaję mieszankę warzywną i dalej duszę pod przykryciem.

Makaron moczę w tym czasie w ciepłej wodzie. Gdy warzywa są już miękkie, dodaję makaron i zasmażam tak wszystko razem około 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.