wtorek, 22 grudnia 2015

Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę

Już trzeci rok z rzędu planując potrawy na Święta, wpisuję sobie na listę pierniki. Co najważniejsze można je zrobić nawet ostatniego dnia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek.
Pierniki lukrowane

Składniki:
ciasto:
- 500g maki pszennej (u mnie typ 450)
- 200g cukru
- 3 łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy)
- około 25g przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżka kakao
- 1/2 łyżki kawy inki
- 125g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody
- 1 1/2 łyżki gęstej śmietany

lukier:
- 1 białko
- 1 1/4 szklanki cukru pudru

dodatki:
- posypki Delecta (kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek smak truskawkowy i mango, kuleczki zbożowe w różowej skorupce)


Forma: blacha od piekarnika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek

Przygotowanie:
Masło z cukrem, miodem, kakao i kawą rozpuszczamy w garnczku. 1/4 mąki dodajemy do ciepłej masy i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wystudzenia.

Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy przyprawę korzenną i dokładnie mieszamy. Łączymy z zimną masą. Jajka lekko ubijamy i dodajemy do ciasta wraz z sodą rozpuszczoną w wodzie, i śmietaną. Całość dokładnie zagniatamy ręką. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3-4mm. Wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 7-8 minut

Z tej ilości składników otrzymałam dwie blachy pierników. 

Do ich ozdobienia używamy domowego lukru. Miksujemy kurze białko z cukrem pudrem, który dodajemy do miski stopniowo, aż uzyskamy gęstą masę. Lukrujemy pierniki dopiero po całkowitym ostygnięciu, możemy to zrobić w kolejnym dniu.

Mi w wycinaniu pierników, jak i lukrowaniu pomagała córeczka, wspólnie też ozdobiłyśmy pierniki różnokolorowymi posypkami.

Źródło przepisu: Izioni pyszne smaki + modyfikacje

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ryba po japońsku

Powoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku.


Składniki
- około 50 dag filetów z morszczuka
- 1/2 słoika ogórków konserwowych
- 1/3 słoika papryki konserwowej w paski
- 1 cebula

zalewa:
- 1 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki octu spirytusowego
- 3 łyki ketchupu
- 1 łyżka cukru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu

ciasto do obtaczania ryby:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki wody
-  jajko
- sól  (u mnie himalajska)
- mielony czarny pieprz

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Każdy filet dzielimy na 3-4 części. Z obu stron solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej, najlepiej w jakimś garnuszku, bo będziemy smażyć na głębokim tłuszczu. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Smażymy na rumiano z obu stron. Wyciągamy rybę na ręcznik papierowy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju do miękkości. 

W między czasie przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki zagotowujemy, od chwili zagotowania zostawiamy na małym ogniu do 3 minut.

Ogórki kroję w kostkę.

Gdy mamy już wszystko gotowe, to przekładamy poszczególne składniki do słoika. Zaczynamy od ryby, potem cebula, papryki, ogórki i zalewa. Tak tworzymy około po trzy warstwy każdego składnika w słoiku. Odstawiamy na około 12-24 godziny. 

Moja rybka natomiast zaczeka do Wigilii w lodówce. Oczywiście zostanie podana na zimno.




Źródło przepisu: Zacisze kuchenne +modyfikacje

czwartek, 3 grudnia 2015

Ciasteczka bez jajek nadziewane

Dzisiejszy popołudnie moja córka spędzała w towarzystwie swojego przedszkolnego kolegi i wspólnie upiekliśmy ciasteczka. Chłopczyk nam towarzyszący jest uczulony na jajka, więc powstały Ciasteczka bez jajek nadziewane marmoladą różaną


Składniki:
ciasto:
- mąka pszenna 1 3/4 szklanki (u mnie typ 450)
- 130g masła
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- mały cukier waniliowy
- 1/2 szklanki śmietany 12% 

dodatki:

- marmolada o smaku dzikiej róży 
- cukier puder do posypania

Forma: blacha od papiernika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek

Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto. Masło siekam nożem. Całość dokładnie zagniatam. Obwijam folią i odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowuję cienko, na około 1-2mm i wycinam różne ciasteczka. Spody np. kółka, serca, a wierzchnie części robię z tzw. dziurką, czyli wycinam w nich mniejsze kółko, mniejsze serce. Układam wszystko pojedynczo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 10-12 minut / do zarumienienia

Do ciastek nie dodaję proszku do pieczenia, ale ładnie rosną w górę. Ciasteczka z dziurką oprószam cukrem pudrem. Po ostudzeniu spodnią część smaruję marmoladą, na to przyklejam wierzchnią część ciastka . I gotowe.


czwartek, 19 listopada 2015

Ciasto kakaowe z jabłkami

Jesień to często pieczone ciasto z jabłkami. Tym razem wersja z dodatkiem kakao: Ciasto kakaowe z jabłkami /dwukolorowe

Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- mały cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao naturalnego 

dodatki
- 4 jabłka
- cukier puder do posypania
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

Forma: tortownica o średnicy 22cm

Przygotowanie:
Jajka ubijam. Dodaję resztę składników, ale bez kakao i dokładnie miksuję. Dzielę ciasto na 2 części, do jednej dodaję kakao i miksuję dokładnie. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą.

Jabłka obieram, usuwam z nich gniazda nasienne i dzielę na ósemki.

Do formy wlewam jasne ciasto, na wierzch, na środek przelewem ciasto kakaowe. Na to nakładam jabłka, bez wciskania. Wkładam do nagrzanego piekarnika. 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 35 minut  
Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

Źródło przepisu: Z cukrem pudrem

Jesienne słodkości!

wtorek, 17 listopada 2015

Pita - przepis na bułkę

Czasem lubię fast foody, ale często staram się wykonywać zdrowsze ich wersje w domu. Tym razem przepis na ciasto na domową pitę. Taką bułkę a'la Pita podaję często z warzywami i smażonym mięsem z kurczaka.


Składniki:

- 1 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1/2 szklanki wody
- 15g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka cukru


dodatki:
- usmażone mięso z kurczaka z przyprawami (sól, pieprz, zioła, słodka papryka)
- warzywa (pomidor, ogórek, sałata lodowa)
- sos czosnkowy
- ketchup

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Drożdże dodaję do ciepłej wody z cukrem i odstawiam na chwilę. Do miski dodaję resztę składników na ciasto i wyrabiam razem z drożdżami. Zagniecione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dzielę ciasto na 5 równych części. Z każdej z nich robię kulkę i rozwałkowuję na grubość 5mm. Piekarnik nagrzewam razem z blachą, na której będzie się piekła pita. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wyjmuję formę, posypuje mąką i układam placuszki.

Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia:  7 minut




Jeszcze ciepła przekrawam na pół, ale tak by koniec został połączony.

Podaję z dodatkiem ciepłego mięsa, warzywami i sosami.
 

czwartek, 29 października 2015

Szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa na jesień

Jesień kojarzy mi się w kuchni z jabłkami, a że pogoda sprzyja do wieczornego siedzenia w domu, to warto sobie te chwile umilić domowym wypiekiem. A gdy mam ochotę na szarlotkę, ale mam mało czasu, korzystam z gotowego nadzienia. Tym razem powstała Szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa.

Składniki:

ciasto:

- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 150g margaryny roślinnej
- 1 jajko
- 1/5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka śmietany 12%

nadzienie:
- 900g jabłka prażone z brzoskwinią Reypol

dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania

Forma: tortownica o średnicy 22cm

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam w misce. Zawijam w folię i odstawiam na jedną godzinę do lodówki. Dzielę ciasto na dwie części: 1/3 i 2/3 całości. Wałkuję większą część na koło, przekładam do tortownicy formułując też boki. Na to przekładam nadzienie.
Wałkuję resztę ciasta, które nakładam na wierzch, sklejam z bokami. Z odrobiny ciasta można też wyciąć ozdoby, które układam na wierzchu. Nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40 minut 

Jeszcze ciepłe oprószam lekko cukrem pudrem.

Jesienne słodkości!http://mocnagrupablogerow.pl/jesienne-wyzwanie-blogowe/




niedziela, 11 października 2015

Placki warzywne (z cukinii)

Placki warzywne (placki z cukinii)
Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe.

Składniki:
- młode cukinie (ilościowo około pół większej cukinii)
- ziemniak
- marchewka
- 1/2 cebuli
- jajko
- mąka pszenna do zagęszczenia
- około 1/2 łyżeczki soli
- pieprz czarny mielony
- suszona bazylia

dodatki: 
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieram, z cukinii obcinam tylko końcówki. Warzywa ścieram na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Dodaję jajka, przyprawy i mąkę (kilka łyżek), by masa nie była zbyt rzadka. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony na rumiano. Odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia.

Tym razem placki cukiniowe podałam z sosem pieczarkowym.


Wegetariański obiad V Jesień pełna warzyw

piątek, 2 października 2015

Pierwsze eklerki z bitą śmietaną

Eklerki z bitą śmietaną. Moje pierwsze, więc taką otrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły.

Składniki:
ciasto:
- 1/2 margaryny (125g)
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 szklanka wody
- 4 jajka

masa:
- śmietanka 30%
- cukier puder do smaku
- śmietan-fix

dodatki:
- cukier puder do posypania

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
W garnczku umieszczam wodę z margaryną, stawiam na ogniu do zagotowania się i całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszam ogień i dodaję mąkę. Mieszam aż masa zgęstnieje i odejdzie od brzegów. Następnie ciasto należy całkowicie wystudzić i dopiero wtedy dodaję jajka. Miksuję na gładką masę. Przekładam do rękawa cukierniczego (można użyć szprycy) i wyciskam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formułując podłużne, ale dość cienkie ciastka. Należy zachować między nimi odstępy, bo wyrosną. Można nadać im wzór przy pomocy widelca. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 190-200 °C (u mnie 190 °C)
Czas pieczenia: 25 minut


W tym czasie przygotowuję bitą śmietanę. Ubijam śmietanę mikserem wraz cukrem pudrem na gęstą masę. Pod koniec dodaję śmietan-fix. Odkładam masę do lodówki.

Gotowe ciastka przekrawam wzdłuż na pół jeszcze ciepłe, odstawiam do ostygnięcia. Dopiero wtedy przekładam je bitą śmietaną, a wierzch posypuję cukrem pudrem.

Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
Piekłam razem z:
Prawo do gotowania z pasją
Sama słodycz ze szczyptą chilli
Kulinarna Maniusia
Cook
Eksplozja smaku
Kuchnia u Krysi
Moje wypieki i nie tylko
Moje Małe Czarowanie 
Izioni Pyszne Smaki
Cafe Amaretto

poniedziałek, 28 września 2015

Muffinki kakaowo-orzechowe z powidłami śliwkowymi

Muffinki kakaowo-orzechowe z powidłami śliwkowymi

składniki:
ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 450)
- 1/2 szklanki tartych orzechów włoskich Backmit
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 4 łyżki oleju arachidowego
- mały cukier waniliowy

dodatki:
- 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- powidła węgierkowe
- orzechy włoskie Kresto

Forma: forma silikonowa na babeczki + blacha od piekarnika z papilotkami 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszam, jeśli jest zbyt gęste, dodaję więcej maślanki. Nakładam ciasto łyżką do papilotek. Do środka dodaję małą kostkę czekolady, a na nią pół łyżeczki powideł. Na to nakładam znów łyżkę ciasta. Na wierzchu umieszczam orzechy. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20-25 minut


Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
Piekłam razem z:
Moje domowe kucharzenie
Moje Małe Czarowanie
Kulinarna Maniusia
Sama słodycz ze szczyptą chilli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Anielki
Słodka babeczka
Izioni pyszne smaki
Kuchnia u Krysi
Moje Wypieki I Nie Tylko 
Różowa Kuchnia
Prawo do gotowania z pasją
Usmażona

 Zakręcony Muffin - edycja jesienna

niedziela, 20 września 2015

Drożdżówka z serem i śliwkami

Drożdżówka z serem i śliwkami

Składniki:
ciasto:
- 375g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 8 g drożdży suchych instant
- 1 jajko + 1 żółtko
- 50g cukru
- 100g masła
- 150ml ciepłego mleka
 

nadzienie:
- 400dag śliwek
- 200g twarogu półtłustego
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru
- 2 małe cukry waniliowe


dodatki:
- cukier puder do posypania

Forma: torownica o średnicy 22 cm

Przygotowanie:
Składniki na ciasto umieszczam w misce i dokładnie zagniatam z nich ciasto. Odstawiam na godzinę przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

Śliwki przekrajam na pół i usuwam pestki.

Twaróg umieszczam w misce, jeśli jest zbyt suchy dodaję śmietankę. Mieszam dokładnie razem z cukrami.


Wyrośnięte ciasto rozciągam i wałkuję na wymiary około 40cm x 30cm. Kroję je wzdłuż na paski 40cm x 10cm. Na środek każdego z nich nakładam masę twarogową i zawijam tworząc długie wałki. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej wałki zaczynając od środka i tworząc ślimaka. Pomiędzy wałki wciskam połówki śliwek. Ciasto należy posmarować mlekiem, choć ja zapomniałam. Odstawiam ciasto jeszcze na chwilę, a następnie wkładam do nagrzanego piekarnika. 

Temperatura piekarnika: 200 °C, po 40 minutach 190 °C i wyłączyć górną grzałkę
Czas pieczenia: około 55 minut

Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Wypiek bierze udział w akcji Wypiekanie na śniadanie.
Piekłam razem z:
Gotowanie i pieczenie i loveit
Moje małe czarowanie
Notatki kulinarne
Różowa kuchnia
Czarna Oliwka
Magia w kuchni
Grunt to przepis
Matka Wariatka
Moja Kuchnia
Mia cucina
Nasze życie od kuchni 
Życie ze Smakiem

(Źródło przepisu na ciasto: 100 smaków + modyfikacje)

piątek, 18 września 2015

Ciasto pagórki jabłkowe

Ciasto pagórki jabłkowe
Składniki:
ciasto:
- 40dag mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 190g margaryny roślinnej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 

nadzienie:
- 4 i 1/2 jabłka
- mały cukier waniliowy
- 1 1/2 łyżki bułki tartej 


dodatki:
- cukier puder do posypania


Forma: u mnie duża blacha prostokątna 24 x 40 cm /ale wystarczy taka kwadratowa 24 x 24/

Przygotowanie:
Jabłka obieram i wydrążam środki. Dopiero wtedy przekrawam na pół.

Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i zagniatam. Dzielę je na dwie części, jedna jest nieco większa od drugiej i od tej zaczynam wałkowanie. Ciasto powinno przypominać kwadrat, który przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układam je na środku, powinno mieć też boki. 

Ciasto obsypuje bułką tartą, na nie układam jabłka, u mnie w rządkach po 3 połówki, w odstępach około 1cm. Pomiędzy jabłka wysypuję cukier waniliowy. Na wierzch nakładam drugą część ciasta, z której zrobiłam kwadrat odcinając trochę ciasta. Łączę górę ciasta z dołem dokładnie. Z reszty ciasta wycinam serduszka i przyklejam je na łączeniach, by lepiej się trzymały, posmarowałam je lekko wodą. Gotowe wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 50 minut

Ciepłe posypuję cukrem pudrem. Jest naprawdę mocno jabłkowe.

(Źródło przepisu: ABC Mojej Kuchni)

Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
Piekłam razem z:
Różowa kuchnia 
Smaczne przepisy
Moje domowe kucharzenie
Eksplozja Smaku
Ala piecze i gotuje
Moje Małe Czarowanie
Kulinarna Maniusia
Izioni Pyszne Smaki

wtorek, 15 września 2015

Sałatka z szynką szwarcwaldzką, szczawiem, pomidorem i z orzechami z nerkowca

Sałatka z szynką szwarcwaldzką, szczawiem, pomidorem i z orzechami z nerkowca

Składniki:
- plasterki szynki szwarcwaldzkiej (mocno wędzona, surowa, dojrzewająca)
- mały pomidor odmiany Bawole Serce
- listki szczawiu
- olej z awokado
- orzechy z nerkowca prażone, solone (u mnie: Kresto)
- suszona bazylia

Przygotowanie:
Pomidora i szczaw dokładnie myję. W małej miseczce układam listki szczawiu. Każdy plaster szynki przekrawam w poprzek na pół i zwijam w rulonik. Układam na szczawiu. Pomiędzy umieszczam pokrojone pomidory. Całość posypuje orzechami z nerkowca (dobre też do samodzielnego chrupania) i polewam olejem z awokado. Oprószam wszystko bazylią.  Same orzeszki są już solone, również szynka jest słone, więc w tym przypadku samej soli już nie dodaję.
Podaję z pieczywem, najlepiej razowym lub z chlebem na owsiance.

niedziela, 13 września 2015

Chleb na owsiance

Chleb na owsiance

Składniki:

- 500g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 20g drożdże świeże


owsianka:
- 150g płatków owsianych
- 450g wrzącej wody
- 2 łyżki (30g) miękkiego masła
- 2 i 1/4 łyżeczki (13g) soli
- 1 i 1/2 łyżki (30g) miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 175ml mleka

posypka:
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego złotego (u mnie Kresto)
- 1 łyżka płatków owsianych

dodatki:

- margaryna i płatki owsiane do wysypania foremek

Forma: 2x/ mała keksówka 11x20cm

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewam wrzątkiem. Natychmiast dodaję do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszam. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Dodaję mleko i mieszam.

Łączę owsiankę z wymieszaną mąką z drożdżami. Wyrabiam dokładnie ciasto, ja ręcznie, ale można użyć miksera z końcówką hak. Ciasto bardzo się lepi i klei, i takie ma być. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.

Smaruję formy tłuszczem i wysypuję płatkami owsianymi (w oryginale przepisu: owsianymi otrębami). Ciasto przekładam do keksówek, spłaszczam, wyrównuję zwilżonymi dłońmi. Posypuję równomiernie wierzch przygotowaną posypką i przyklepuję. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia nakryte ściereczką na około 20-30 minut (do zwiększenia objętości o 70%).  Wyrośnięte wkładam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy go włączam.

Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: 60-65 minut

Po upieczeniu wyjmuję z form i studzę na kratce.
Chlebek ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki. W smaku jest łagodny, świetnie smakuje z dżemem i miodem, ale nadaje się także do kiełbasy.


Wypiek bierze udział w akcji Wypiekanie na śniadanie.
Piekłam razem z:
Naturalna Kuchnia Inspiruje
Moje Małe Czarowanie
Ala piecze i gotuje
Różowa Kuchnia
Moje Domowe Kucharzenie
Moje Wypieki i Nie Tylko
Eksplozja Smaku
Magiczne życie Marty
Małe kulinaria
Słodka Babeczka
Moja Kuchnia
Buszująca w kuchni
Marzena Szkodzińska 
BasJulowePasje
Marta Gotuje
Mia cucina

(Źródło przepisu na ciasto: Kuchnia nad Atlantykiem + modyfikacje)

Rurki ze śmietaną z nutą orzecha włoskiego

Rurki ze śmietaną z nutą orzecha włoskiego

Składniki:
ciasto:
- 166g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 66g margaryny roślinnej
- 83g śmietana 18%
- cukier waniliowy 8g
- 1 łyżeczka cukru 

śmietana orzechowa:
- 165ml śmietanki 30%
- 2 łyżki tartych orzechów włoskich (u mnie Backmit)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 10g śmietana-żel (u mnie to było pół opakowania)

dodatki:
- cukier do obtaczania

Przygotowanie:
Korzystając pierwszy raz z przepisu, rurki zrobiłam z 1/3 ilości, dlatego takie dziwne wagi są podane w składnikach. A odkąd u mnie w domu jest waga kuchenna, nie jest to już dla mnie żaden problem. A więc wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski, margarynę siekam nożem, następnie dokładnie rozrabiam ręką. Gotowe ciasto najlepiej odłożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie już schłodzone wałkuję, biorąc małe kawałki ciasta, na grubość około 3mm i tnę na paski o szerokości 1,5cm. Taki pasek nawijam na przygotowane foremki-rurki. Ja używam zrobionych samodzielnie z foli aluminiowej, które nie trzeba wcześniej niczym smarować. Gotową rurkę obtaczam w cukrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: 20 minut

W między czasie przygotowuję śmietanę. Do miski wlewam śmietankę dodaję śmietanę-żel oraz cukier puder. Miksuję do chwili osiągnięcia gęstej śmietany. Dodaję tarte orzechy i miksuję jeszcze chwileczkę. Gotową masę odkładam do lodówki.
Wyjmuję upieczone rurki i pozostawiam do ostygnięcia. Gdy są jeszcze ciepłe, ściągam z foremek. A gdy ostygną całkowicie, to nadziewam rurki gotową bitą śmietaną. Ja użyłam do tego specjalnego trójkątnego woreczka. I gotowe.


Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
Piekłam razem z:
Agnieszka Rec
ekspolozjasmaku.es
Różowa Kuchnia
Marzena Szkodzińska
Moje domowe kucharzenie
Moje Wypieki i Nie Tylko
Izioni Pyszne Smaki

(Źródło przepisu na ciasto: Różowa Kuchnia)

wtorek, 8 września 2015

Naleśniki z twarogiem z dodatkiem skórek i owoców kandyzowanych

Naleśniki z twarogiem z dodatkiem skórek i owoców kandyzowanych

Składniki:
ciasto na naleśniki:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

masa twarogowa:
- twaróg półtłusty
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru (ilość zależy od kwaśności sera)
- 1 cukier waniliowy
- śmietana (jeśli masa jest za gęsta) 

dodatki:
- mieszanka skórek i owoców kandyzowanych (u mnie mieszanka skórek Naturlich GoldPack: skórka pomarańczowa, skórka cytryny, papaja, skórka owoców cedru)

- olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka ubijam ze szczyptą soli. Dalej dodaję resztę składników na ciasto ciągle miksując. Patelnię smaruję olejem i stawiam na gazie. Na rozgrzaną wlewam ciasto i smażę naleśniki niezbyt długo z obu stron.

W między czasie przygotowuję masę twarogową mieszając ze sobą wszystkie składniki. Cukru dodaję zależnie od tego jak słodki jest twaróg. W przypadki twardego i zbitego dodaję też śmietanę. 

Na jeszcze ciepłe naleśniki nakładam gotową masę i ją rozsmarowuję. Na wierzchu umieszczam skórki owoców. Najlepiej wybrać mieszankę skórek, bo różnokolorowe będą dobrze wyglądać po przekrojeniu naleśnika.


Zaginam dwa przeciwległe boki naleśników do środka na około 2 cm, a następnie zwijam naleśnik zaczynając od boku trzeciego. Tak przygotowane naleśniki smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

niedziela, 6 września 2015

Migdałowe ciasteczka z nadzieniem śliwkowym

Migdałowe ciasteczka z nadzieniem śliwkowym


Składniki:
- 2 białka
- 200g cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200g tartych migdałów BackMit

dodatki:
- cukier puder do obtaczania
- powidła śliwkowe

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Do miski dodaję mąkę oraz starte migdały i dokładnie mieszam łyżką. Z tak otrzymanej masy formułuje płaskie okrągłe ciastka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku robię niewielki otwór na środku, do którego nakładam odrobinę powideł. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 10 minut
Ciasto bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
Piekłam razem z:
Różowa kuchnia
Sama słodycz u Asi
Moje wypieki i Nie Tylko
Kulinarna Maniusia
Izioni Pyszne Smaki
kocurkowakuchniababuni3
Moje domowe kucharzenie
Eksplozja Smaku
Cafe Amaretto
Lili w kuchni
Grunt to przepis
Agnieszka Rec
Lidia Wesolowska 
Angelisiak bloguje 

środa, 2 września 2015

Sałatka z mozzarellą i pomidorem ze słonecznikiem, sezamem i siemieniem lnianym

Sałatka z mozzarellą ze słonecznikiem, sezamem i siemieniem lnianym

Składniki:
- mini mozzarella
- pomidor
- oliwa z oliwek
- suszona bazylia
- sól himalajska
- siemię lniane
- sezam
- słonecznik łuskany Kresto

dodatki:
- bagietka

Przygotowanie:
Pomidora kroję w plastry. Układam w miseczce. Na niego nakładam odsączoną mozzarellę. Polewam oliwą z oliwek, posypuję słonecznikiem, sezamem i siemieniem lnianym. Na koniec dodaję bazylię i solę.

Podaję ze świeżą bagietką.

Pora na pomidora!