niedziela, 6 października 2013

Kaczka nadziewana jabłkami

Kaczka nadziewana jabłkami 

Składniki:

- 2kg kaczka 

marynata:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%
- sól
- mielony czarny pieprz
- majeranek

nadzienie:
- 2 jabłka

dodatki:

- kluseczki lane

Forma: naczynie żaroodporne

Przygotowanie:
W miseczce mieszam dokładnie składniki na marynatę. Nacieram nią dokładnie kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Obsypuję dodatkowo majerankiem.

Jabłka obieram i kroję w ćwiartki. Nadziewam nimi kaczkę. Zamykam za pomocą wykałaczek. Wkładam ją do naczynia żaroodpornego i przekładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 1,5h - po upływie połowy czasu przekręcić na druga stronę
Gotową kaczkę dzielę na części i podaję z domowymi kluseczkami lanymi oraz z jabłkiem.

niedziela, 29 września 2013

Ciasto kakaowe z cukinią

Ciasto kakaowe z cukinią 

Składniki:

ciasto:
- 1 szklanka startej cukinii
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Rapso) 

dodatki:
- rodzynki, żurawina, pocięte morele
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

Forma: mała keksówka 25 cm 

Przygotowanie:
Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45-50 minut

niedziela, 22 września 2013

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe

Składniki:
- 20 dag tartych migdałów 
- 2 białka
- 1/4 szklanki cukru

dodatki:
- cukier puder do obtoczenia

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Ubijam białka na sztywna pianę. Dodaję cukier i razem miksuję. Wsypuję do miski migdały i mieszam dokładnie. Z gotowego ciasta formuję płaskie ciasteczka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 10 minut

niedziela, 15 września 2013

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną

Składniki:

ciasto drożdżowe:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 15 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 4 żółtka 

dodatki:
- kruszonka (margaryna+cukier+mąka)
- śliwki
- 1-2 garście żurawiny
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm 

Przygotowanie:
Drożdże zasypuję cukrem i odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję do miski płynne składniki: rozpuszczona margaryna, mleko, drożdże, żółtka. Wszystko razem wymieszać, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia.

Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki.

Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny i dopiero wtedy całość wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut

(Źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki + modyfikacje)

niedziela, 8 września 2013

Wafle z masą orzechową

Wafle z masą orzechową

Składniki:


- paczka wafli suchych okrągłych
- 200g margaryny
- 2/3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- mały cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka naturalnego kakao
- 1 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich


Przygotowanie: 
Gotuję mleko, margarynę wraz z cukrem i kakao. Gdy się zagotują, dodaję orzechy. Pozostawiam taką masę na małym ogniu na około 10 minut, co jakiś czas mieszam.


Jeszcze ciepłą masą smaruję wafle. Ostatnim nakrywam całość i przygniatam czymś ciężkim. Najlepiej położyć na nim deskę do krojenia, a na to jakiś cięższy garnek. Chowam do lodówki na kilka godzin. Kroję dopiero po schłodzeniu.

Czas chłodzenia w lodówce: kilka godzin



środa, 4 września 2013

Proste gofry z konfiturą malinową

Proste gofry z konfiturą malinową


Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru (może być brązowy)
 
dodatki:
- konfitura malinowa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładam do miski i miksuję. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż to na naleśniki. Gofrownicę smaruję olejem i rozgrzewam, dopiero wtedy smażę gofry.
Podaję jeszcze ciepłe z konfiturą.



wtorek, 13 sierpnia 2013

Pieczony kurczak z kabaczkiem

Pieczony kurczak z kabaczkiem


Składniki:
- udka lub podudzia z kurczaka
- kabaczek

marynata:
- 3 łyżki musztardy (u mnie kremska)
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki ziół prowansalskich
- 2-3 łyżki mielonej czerwonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Forma: naczynie żaroodporne

Przygotowanie:
Kabaczka wydrążam i tnę w paski. Przekładam do miski wraz z kurczakiem. Dodaję składniki marynaty i dokładnie wszystko mieszam. Odstawiam do lodówki na 1 godzinę. Kurczaka z kabaczkiem przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam resztą marynaty i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40-50 minut

niedziela, 11 sierpnia 2013

Muffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą

Muffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą

Składniki:

ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 duży kefir naturalny

dodatki:
- posypka - Maczek niebieski
- posypka - Perełki ecru

- śliwki
- gorzka czekolada
- ubita śmietanka 30% z cukrem pudrem
- kruszonka (margaryna+cukier puder+mąka)

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami. Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut

Gdy ostygną, dekoruję bitą śmietaną oraz posypkami.


czwartek, 8 sierpnia 2013

Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym

Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym



Składniki:
- cukinia
- 1 1/2 woreczka ryżu białego
- sos paprykowo-czosnkowy Reypol
- ser żółty (u mnie Edam)
- sól
- zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek)
- mielona słodka papryka 

Forma: naczynie żaroodporne 

Przygotowanie:
Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę przekładam do cukinii, obsypuję całość ziołami i mieloną papryką. Cukinie wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę w nagrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia na wierzch kładę kilka kawałków sera,

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 50 minut

poniedziałek, 29 lipca 2013

Najszybsza szarlotka

Najszybsza szarlotka

Składniki:

ciasto:

- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 150g margaryny
- 1 jajko
- 1/5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka śmietany 12%

nadzienie:
- 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol)

dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Forma: tortownica o średnicy 22cm


Przygotowanie: 
Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam na godzinę do lodówki. Następnie dzielę ją na dwie części stanowiące odpowiednio 1/3 i 2/3 całości. Wałkuję większą część, przekładam do tortownicy formułując też boki. Na to przekładam jabłka. 

Wałkuje resztę ciasta, nakładam na wierzch i sklejam z bokami. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40 minut

wtorek, 25 czerwca 2013

Placki marchewkowe

Placki marchewkowe


Składniki:

- 250g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 duże marchewki
- 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:

Marchewki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedzam i rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Jajka rozdzielam. Żółtka łączę z jogurtem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia i marchewkę. Z białek ubijam pianę i delikatnie łączę z resztą masy.
Placki smażę na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podaję z jogurtem naturalnym.

niedziela, 2 czerwca 2013

Ciasto kefirowe z brzoskwiniami

Ciasto kefirowe z brzoskwiniami


Składniki:

ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 mały kefir

owoce: 
- brzoskwinie w syropie (z puszki)

kruszonka:
- kruszonka (mąka, cukier, masło)

dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Forma: torownica o średnicy 22 cm

Przygotowanie:
Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami.
Owoce kroję na mniejsze kawałki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minut

środa, 1 maja 2013

Muffiny z płatkami róży w cukrze i czekoladą

Muffiny z płatkami róży w cukrze i czekoladą


Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

nadzienie:
- płatki róży w cukrze (u mnie Polska Róża)- gorzka czekolada

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
W jednej misce mieszam ze sobą suche składniki, w drugiej mokre. Do suchych dodaję te płynne i mieszam wszystko razem. Ciasto przelewam do papilotek. Łyżka ciasto, na to płatki róży w cukrze i znów łyżka ciasta. Na wierzch wtykam kostkę czekolady. Muffinki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. 

Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 20 minut, do suchego patyczka

(Źródło przepisu: Makapako + modyfikacje)

niedziela, 28 kwietnia 2013

Serniczki na zimno z galaretką herbacianą

Serniczki na zimno z galaretką herbacianą

Skład:


- 300g twarogu (u mnie taki w wiaderku do sernika)
- 1/2 małego jogurtu naturalnego
- cukier puder
- cukier kryształ
- herbata owocowa (u mnie Ogród Babuni Skworcu, skład: hibiskus BIO, jabłko, owoce czarnego bzu, kawałki czerwonego buraka, aronia, kawałki truskawki, owoce i liście czarnej porzeczki, malina, czerwona porzeczka)
- żelatyna spożywcza

Przygotowanie:
Najpierw przygotowuję galaretkę. Zaparzam herbatę, tak około 1/2 litra naparu. Dodaję cukier kryształ do smaku (u mnie 4 łyżeczki) i około 1 łyżeczki żelatyny. Mieszam, aż wszystko się dokładnie rozpuści. Po ostygnięciu wkładam do lodówki.

Teraz do twarogu dodaję jogurt i cukier puder (do smaku). Do szklanki nalewam 1/3 szklanki przegotowanej gorącej wody. Rozpuszczam tam 1 1/2 łyżki żelatyny. Po ostygnięciu mieszam z masą serową.

Gdy galaretka stężeje, kroję ją w kostkę. Część dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Na spód pucharków (u mnie szklanek) nakładam warstwę galaretki. Na to wylewam ser i znów galaretka.

Wkładam szklaneczki do lodówki i po około dwóch godzinach deser jest gotowy.

niedziela, 14 kwietnia 2013

Ciasteczka francuskie z owocami róży

Ciasteczka francuskie z owocami róży


 Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- konfitura z owoców róży (u mnie Polska Róża)

Forma: blacha od piekarnika
 
Przygotowanie:
Ciasto dzielę na równe kwadraty. Na każdym z nich układam owoce z róży. Każdy kwadrat sklejam w coś w rodzaju sakiewki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20 minut

piątek, 12 kwietnia 2013

Placuszki twarogowe z sosem jagodowym

Placuszki twarogowe z sosem jagodowym

Składniki:

ciasto:
- 600 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru waniliowego

sos:
- czarne jagody pasteryzowane (u mnie Polska Róża)
- 2 łyżki cukru trzcinowego


dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie mieszam i smażę na dużej ilości oleju, z obu stron na kolor złoty. Jagody gotuję w małym garnczku na małym ogniu, dodaję z cukier. Czekam aż uzyskam konsystencje sosu.


Placki podaję zarówno na  ciepło, jak i na zimno.

sobota, 30 marca 2013

Mazurek różano-lukrowy

Mazurek różano-lukrowy

Składniki:

ciasto:
-180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g margaryny roślinnej
- jajko
- szczypta soli

dekoracja mazurka:
- konfitura z owoców róży
- lukier (sok z cytryny, cukier puder)
- orzechy laskowe łuskane, migdały płatki, morele suszone

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję też posiekaną margarynę. Dodaję do tego jajko i szczyptę soli. Zagniatam ciasto. Jeśli lepi się zbyt mocno, można dosypać trochę mąki. Zawijam w folię i odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.  
Po wyjęciu dzielę ciasto na pół i rozwałkowuję na 2 prostokąty. Odcinam kawałek ciasta i formułuję boki oraz przedziałki w środku. Układam ciasto na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 15 minut

Po całkowitym ostygnięciu dekoruję ciasta. Część smaruję lukrem, część konfiturą. Układam do ozdoby bakalie (morele pocięte na mniejsze kawałki).


(Źródło przepisu na ciasto: kotlet.tv)

wtorek, 26 marca 2013

Salceson czyli kakaowe ciasto z jabłkami

Salceson czyli kakaowe ciasto z jabłkami

Składniki:

- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki kakao (u mnie surowe kakao)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże jabłka

dodatki:
-  tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy

Forma: torownica o średnicy 22 cm 

Przygotowanie:
Do jednej miski wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Jabłka obieram i kroję w kostkę. Jaja miksuję z cukrem, dodaję olej oraz resztę składników. Mieszam razem z jabłkami. Nasę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: około 40 minut



(Źródło przepisu: kulinarne spotkania)

niedziela, 24 marca 2013

Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku"

Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku"


Składniki:

- mięso wieprzowe (u mnie łopatka)
- czerwona papryka
- cebula
- pomidory bez skórki w puszce
- przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład: suszona cebula, suszone pomidory, suszona papryka, czerwona papryczka chili)
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz

dodatki:
- makaron "łazanka"
- olej rzepakowy do smażenia 

Przygotowanie:
Mięso kroję w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej papryki. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zarumieni, dodaję pokrojoną paprykę i odrobinę wody. Duszę pod przykryciem. Dalej dodaję mięso i przyprawę Royal Brand. Przykrywam i duszę. W między czasie gotuję makaron.
Następnie do sosu dodaję pomidory z puszki. Doprawiam całość do smaku. Gotowym sosem polewam makaron.