poniedziałek, 31 grudnia 2012

Makowiec w cieście francuskim

Makowiec w cieście francuskim

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- masa makowa z puszki
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
- plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk)
- rodzynki melelaye


Forma: blacha z piekarnika

Przygotowanie:
Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki. Na środku rozkładam plastry pomarańczy. Na to nakładam masę makową. 
 
Ciasto sklejam na zakładkę i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut (aż się ładnie zarumieni) 

piątek, 28 grudnia 2012

Sernik z ciastem kakaowym

Sernik z ciastem kakaowym
 
Składniki: 


ciasto:
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 25 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:
- 7 sztuk po 150g
- 10 dag masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 białek
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag rodzynek (u mnie melelaye)
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych

 dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy

Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm



Przygotowanie: 
Ze wszystkich składników z listy pierwszej zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie części, obwijam folią i odkładam do lodówki na 2 godziny.
Masło rozpuszczam i już ochłodzone łączę z żółtkami oraz cukrem. Serki waniliowe łączę z masą jajeczną, mąkami oraz wiórkami kokosowymi. Dokładnie mieszam wszystko łyżką. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z resztą masy. Na koniec dodaję rodzynki.
Na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką ścieram połowę ciasta (na tarce o dużych oczkach). Na to równo rozprowadzam masę serową. Na wierzch ścieram resztę ciasta. Wkładam blachę do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: około 60 minut


Można ewentualnie posypać cukrem pudrem.

(Źródło przepisu: płyta CD „Smaki i smaczki”)

wtorek, 25 grudnia 2012

Kluski z makiem z rodzynkami i pomarańczą

Kluski z makiem z rodzynkami i pomarańczą


Składniki:

- drobny makaron (u mnie makaron Literki)
- masa makowa z puszki
- kandyzowane plastry pomarańczy
- pomarańcza plastry kandyzowane
- rodzynki melelaye

Przygotowanie: 
Gotujemy makaron, cedzimy go i przelewamy wodą. Dodać masę makową, rodzynki i pokrojoną pomarańczę. Dokładnie wymieszać. W misce ułożyć plastry pomarańczy i na to nałożyć masę z kluskami.




niedziela, 23 grudnia 2012

Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

Składniki: 


mięso:
 - podwójny filet z kurczaka

marynata:
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala

sos:
- pomidory bez skórki w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 5 łyżek śmietanki kremówki (30%)

dodatki
- 2 łyżki masła do smażenia
- ryż biały

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. 

Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano. Na czystej patelni rozpuszczam masło, na którym podsmażam przez około minuty posiekany czosnek wraz z wszystkimi przyprawami bez soli. Dalej dodaję pomidory w puszce, ocet, cukier, sól i duszę pod przykryciem przez 10 minut. Wtedy dodaję mięso i na małym ogniu gotuję jeszcze kolejne 10 minut. Na koniec dodaję śmietankę.

Podaję z ugotowanym ryżem.

sobota, 22 grudnia 2012

Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe

Ciasteczka z miodem gryczanym: cynamonowe, imbirowe i kakaowe

Składniki:

ciasto:
- 50g margaryny
- 1 1/2 łyżki miodu gryczanego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka kakao

do ozdoby:
- lukier (sok z cytryny, cukier puder )
- cukrowa kolorowa posypka do dekoracji

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto i mieszam. Dodaję śmietanę, jajko i margarynę z miodem. Dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę na trzy równe części. 

Do każdej z nich dodaję odpowiednie inny dodatek: cynamon, imbir, kakao. Każdą część zagniatam osobno. Wałkuję każdy placek na grubość 0,5 cm i wycinam okrągłe ciasteczka. Układam na blasze wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 10 minut

Ostudzone już ciasteczka ozdabiam lukrem i posypuję kolorową posypką.

niedziela, 9 grudnia 2012

Kokosowy kaszowiec na herbatnikach

Kokosowy kaszowiec na herbatnikach


Składniki:

masa:
- 1/2 litra mleka
- 125g margaryny roślinnej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- garść orzechów włoskich
- garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały)

spód:
- 24 sztuki herbatników

dodatki: 
- lukier (sok z cytryny, cukier puder)

Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej blachy prostokątnej 24 x 40 cm

Przygotowanie:
Składniki na masę oprócz kaszy i bakali wrzucam do garnka i zagotowuję. Wtedy dopiero dodaję kaszę i gotuję do zgęstnienia. Dodaję bakalie i odstawiam do wystudzenia.
Połowę herbatników układam na blasze. Na to nakładam równo całą masę. Na wierzch równo układam resztę herbatników. Polewam lukrem i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę.

Bez pieczenia

(Źródło przepisu: Przepisownik Margaretki +modyfikacje)

czwartek, 6 grudnia 2012

Omlet z grzankami

Omlet z grzankami

Składniki:

- 2 kromki chleba
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól ziołowa (sól morska, cebula, papryka słodka, pieprz czarny mielony, bazylia, cząber)
- oregano, majeranek

dodatki:
- pomidor
- cebula - margaryna roślinna do smażenia

Przygotowanie:

Z chleba odkrawam skórki i kroję go na kwadraty. Do miski wrzucam jajka, mleko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie roztrzepuję wszystko. Smażę na margarynie grzanki, po odwróceniu na drugą stronę zalewam je masą jajeczną. Podsmażam tak kilka minut co róż unosząc boki, by płynne jajko mogło spłynąć pod spód.Gotowy omlet przekładam na talerz. Na jednej połowie układam pokrojony w plastry pomidor oraz cebulę pokrojoną w piórka.

Omlet składam na pół i gotowe.

niedziela, 2 grudnia 2012

Kurczak pieczony w miodzie

Kurczak pieczony w miodzie z kaszą gryczaną i ćwikłą

Składniki:
- 2 ćwiartki kurczaka
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu (u mnie lipowy)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 1/2 szklanki wody
- sól, mielony czarny pieprz

dodatki:
- kasza gryczana z warzywami SYS
- buraczki ćwikłowe 

Forma: naczynie żaroodporne 

Przygotowanie:
Ćwiartki kurczaka dzielę na pół, duklanie płuczę i nacieram sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. 
Układam go w naczyniu żaroodpornym. Całość obkładam plastrami cebuli oraz pokrojoną w talarki marchewką. 
 
W garnku roztapiam masło z miodem i dodaję gałkę muszkatołową. Smaruję tym kurczaka i wlewam wszystko do formy. Dodaję też wodę. Całość wstawiam do nagrzanego  piekarnika. Od czasu do czasu obracam mięso, aby równomiernie przypiekło się z każdej strony.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 60 minut

Pieczonego kurczaka podaję z przygotowaną wcześniej kaszą z warzywami i z domową ćwikłą z chrzanem.

czwartek, 29 listopada 2012

Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem

Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem

Składniki:

sos:
- podwójny filet z kurczaka
- papryka czerwona
- pieczarki
- cebula
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- pieprz czarny ziarnisty
- zielone chilli jalapeno
- bazylia, oregano
- sól 

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- makaron tagliatelle (u mnie wstęga)

Przygotowanie:
Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem papryki mielonej, chilli jalapeno, oregano i bazylii. Osobno podsmażam posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Dodaję pokrojoną paprykę oraz podsmażone mięso. Doprawiam wszystko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza papryka, dodaję pomidory z puszki i dokładnie razem podsmażam do miękkości.

W międzyczasie gotuję makaron. Odcedzam go, ale nie przelewam wodą. Przekładam go do sosu na patelnię i dokładnie mieszam. Tak przygotowane danie przekładam na talerze.

piątek, 23 listopada 2012

Sałatka z fetą i warzywami na waflu

Sałatka z fetą i warzywami na waflu

 

Składniki: 

- opakowanie sera Feta (u mnie półtłusty)
- kapusta pekińska
- pomidory
- ogórek
- puszka kukurydzy konserwowej
- średnia cebula
- zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku)
- olej rzepakowy

dodatki:
- wafle Sunny Corn

Przygotowanie:
Ser feta kroję w kostkę, warzywa również. Wszystko przekładam do miski, dodaję kukurydzę oraz odrobinę oleju i przyprawy. Dokładnie mieszam. Przekładam sałatkę na wafel i tak podaję.

czwartek, 22 listopada 2012

Kurczak curry z ryżem

Kurczak curry z ryżem

Składniki:

- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 mały jogurtu naturalny
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczka czerwonej papryki mielonej słodkiej
- 1/3 łyżeczki chilli Habanero
- kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
- 5 sztuk moreli suszonych
- sól 

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- woreczek ugotowanego ryżu białego

Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroję w kostkę i przekładam do miski. Zalewam jogurtem i dodaję przyprawy. Pieprz najpierw mielę. Morele kroję drobno i zalewam wrzątkiem. Tak moczę przez minimum 10 minut. Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję na patelnię kurczaka z marynatą oraz posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem podsmażam ciągle mieszając. Dodaję również morelę i smażę do miękkości.

Ugotowany ryż przekładam na talerz i na to nakładam kurczaka w sosie.

poniedziałek, 19 listopada 2012

Rogaliki miniaturki z nadzieniem różanym

Rogaliki miniaturki z nadzieniem różanym

Składniki:

ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 gr margaryny roślinnej
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego 

dodatki:
- nadzienie: marmolada twarda różana
- cukier puder do posypania

Forma: blacha z piekarnika

Przygotowanie:
Ze składników zagniatam dokładnie ciasto. Owijam w folię i odkładam do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm. Wykrawam małe kółeczka. Na środek każdego z nich nakładam marmoladę. Sklejam brzegi wyginając całość w kształt rogalika. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 190-200 °C
Czas pieczenia: około 20 minut

Gotowe i jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

 (źródło przepisu: mojeciasto.pl)

niedziela, 18 listopada 2012

Ciasto francuskie nadziewane twarogiem i bakaliami

Ciasto francuskie nadziewane twarogiem i bakaliami (inspiracja przepisu: Cukrowa Wróżka)

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- twaróg chudy 200g
- 1 łyżka śmietany (u mnie 18%)
- garść bakalii (rodzynki melelaye, żurawina suszona, pokrojone orzechy laskowe łuskane)
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- cukier do posypania

Forma: blacha z piekarnika

Przygotowanie:
Twaróg łączę ze śmietaną i cukrem waniliowym. Cukru dodać tyle, aby uzyskać odpowiednią słodkość sera.
Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki. 
 
 
Na środek nakładam ser, a na nim układam bakalie. Ciasto sklejam na zakładkę. Smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20-25 minut (aż się ładnie zarumieni)

niedziela, 11 listopada 2012

Miodowe bułeczki z jabłkami

Miodowe bułeczki z jabłkami (źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki)


Składniki:

- 15 dag margaryny roślinnej
- 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej)
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy)
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka

Forma: blacha z piekarnika


Przygotowanie:
Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do ciasta. W drugiej misce miksuję jaja, mleko i rozpuszczony miód. Łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na pół godziny.

Ciasto rozciągam na stolnicy tak, aby miało grubość 1,5-2,0 cm. Wykrawam z niego małe kółeczka. Układam je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do uprzednio nagrzanego piekarnika.  

Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 15 minut


Dobrze smakują z dodatkiem dżemu. U mnie z malinowym.

wtorek, 6 listopada 2012

Tortilla z nuggetsami z kurczaka


Tortilla z nuggetsami z kurczaka (przepis z gazetki Biedronka)

Składniki:

nuggetsy
:
- filet z piersi kurczaka
- 100g płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku)
- szczypta chilli

sałatka:
- pomidory koktajlowe
- kapusta pekińska
- ogórek
- cebula
- kukurydza konserwowa

dodatki:
- sos czosnkowy
- 4 placki tortilli

Forma: blacha od piekarnika 

Przygotowanie:
Kroję fileta z kurczaka wzdłuż na grubość około 1,5 cm, a każdy kawałek potem przekrawam jeszcze na pół. Tak przygotowane mięso obtaczam w mące. Jajka roztrzepuję wraz z dodatkiem wszystkich przypraw. Płatki kukurydziane kruszę na drobne kawałki. Kurczaka maczam w jajku i obtaczam w kukurydzianej panierce. Układam wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: 15 minut


Przygotowuję sałatkę. Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę na mniejsze kawałki. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni z każdej strony przez 20 sek. Na ciepłym placku rozsmarowuję sos czosnkowy, układam warzywa, a na to nakładam gotowe nuggetsy.

Wszystko zawijamy i gotowe.

niedziela, 28 października 2012

Sałatka krabowa

Sałatka krabowa

Składniki:
- 1 opakowanie paluszków krabowych 250g
- 2 średnie pomidory
- 1 cebula
- 1 torebka ugotowanego ryżu białego
- kilka łyżek majonezu stołowego
- sól, pieprz
- chilli habanero
- chilli nitki 

Przygotowanie: 
Paluszki rybne rozmrażam i kroję na mniejsze kawałki. Pomidory i cebulę kroję w drobną kostkę. Wrzucam razem do miski. Dodaję ugotowany i ostudzony ryż. Dodaję majonez. Przyprawiam solą, pieprzem oraz chilli.
 

Wszystko dokładnie mieszam. Wkładam sałatkę do małych foremek i tak ukształtowane układam na talerzu. Ozdabiam nitkami chilli.

niedziela, 21 października 2012

Okoń w płatach migdałowych z frytkami

Okoń w płatach migdałowych z frytkami 

Składniki:

- świeże okonie
- jajko
- płatki migdałowe
- mąka kukurydziana
- bułka tarta
- sól
- pieprz biały
- cytryna

do smażenia:
- olej rzepakowy

dodatki:
- frytki
- surówka z marchewki i jabłka (marchew, jabłko, sól, olej dyniowy)

Przygotowanie:
Rybę należy wypatroszyć i pozbawić głów oraz łusek. Ewentualnie można użyć gotowych tuszy. Do wnętrza każdej ryby wkładam po dwa plastry cytryny ze skórką, solę i pieprzę.
Przygotowuję jajko - roztrzepuję je wraz z solą i pieprzem. Panierka: kruszę płatki migdałowe i mieszam je z bułką tartą oraz mąką kukurydzianą.
 
Rybę namaczam w jajku i obtaczać w panierce. 
Smażę na gorącym oleju. Przygotowuję frytki oraz surówkę z marchewki i jabłka. Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło.

czwartek, 18 października 2012

Baton orkiszowo-bakaliowy

Baton orkiszowo-bakaliowy 

Składniki:


- płatki orkiszowe błyskawiczne
- orzechy włoskie
- mieszanka: żurawina, orzechy nerkowca i arachidowe, migdały
- rodzynki Jumbo (kwaskowate)
- suszone śliwki 
- suszona skórka pomarańczowa (u mnie od Skworcu)
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 3 krople aromatu waniliowego)
- około 1 szklanki mleka

Forma: mała keksówka 25 cm


Przygotowanie:
Płatki orkiszowe wraz ze skórką pomarańczową moczę w mleku około 15-20 minut. Bakalie i orzechy kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do jednej miski. Dodaję tam odsączone płatki ze skórka pomarańczową oraz jaja. Dolewam miód i wsypuję łyżeczkę cukru waniliowego. Dokładnie wszystko mieszam. Małą keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewam całą masę, jest dość płynna.
 
 
 
Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: około 25 minut