Placki marchewkowe

Placki marchewkowe


Składniki:

- 250g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 duże marchewki
- 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:

Marchewki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedzam i rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Jajka rozdzielam. Żółtka łączę z jogurtem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia i marchewkę. Z białek ubijam pianę i delikatnie łączę z resztą masy.
Placki smażę na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podaję z jogurtem naturalnym.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)