Składniki:
ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 150g margaryny
- 1 jajko
- 1/5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka śmietany 12%
nadzienie:
- 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol)
dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Forma: tortownica o średnicy 22cm
Przygotowanie:
Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam na godzinę do lodówki. Następnie dzielę ją na dwie części stanowiące odpowiednio 1/3 i 2/3 całości. Wałkuję większą część, przekładam do tortownicy formułując też boki. Na to przekładam jabłka.
Wałkuje resztę ciasta, nakładam na wierzch i sklejam z bokami. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40 minut
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.