Placki z jabłkami na sodzie

Większość z nas na pewno pamięta z dzieciństwa smak wielu potraw. Ja we wspomnieniach zawsze mam przed oczami placki z jabłkami robione przez moją mamę. Jest to danie bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a gdy do ich przygotowania użyjemy sody oczyszczonej, to możemy je smażyć zaraz po zrobieniu ciasta. Dodatkowo ich przygotowanie nie wymaga dodania cukru, jak to jest przy drożdżowych racuchach.
 
Placki z jabłkami na sodzie

Składniki:
– 2 1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
– 2 szklanki mleka
– 1-2 jajka
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 średnie jabłka, najlepiej lekko kwaskowate

dodatki:
– olej rzepakowy do smażenia
– konfitura owocowa lub cukier puder do podania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz jabłek dodaję do miski i dokładnie łączę z sobą, możemy do tego użyć miksera. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Od razu dodaję do ciasta i mieszam łyżką. Smażę na gorącym oleju, nakładam i formułuję placki za pomocą łyżki. Obsmażam z każdej strony do zarumienienia się. Usmażone odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
 
Podaję na ciepło z konfiturą lub posypane cukrem pudrem.


4 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)