Na imprezę karnawałową warto podać także kolorowe przekąski na słodko. Ale zamiast ciast, które pamiętamy jeszcze dobrze ze świąt, możemy przygotować domowe trufle, które na pewno wyróżnią się niepowtarzalnym smakiem. W tym przypadku oczywiście do ich wykonania używam często pozostałych ciast, choćby makowca, każdego kruchego ciasta. A jeśli mamy tego zbyt mało, to nadadzą się różne ciasteczka: biszkopty, herbatniki, ciastka maślane. Jest to deser bardzo prosty, bez pieczenia.
Trufle w różnych posypkach
Składniki:
ciasto na trufle:
– ciastka i ciasta różne (pozostałości ze wcześniejszych wypieków)
– 1 łyżeczka marmolady (u mnie różana)
– 1 mały serek waniliowy
dodatki:
– naturalne kakao
– cukrowa kolorowa posypka
– cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na trufle dokładnie rozdrabniamy w blenderze. Jeśli masa jest zbyt sucha, to dodajemy więcej serka waniliowego, jeśli natomiast zbyt rzadka, ratujemy się dodaniem suchych ciasteczek.
Bierzemy do ręki po kawałku ciasta i formułujemy z nich kulki o wielkości nie większej niż orzechy włoskie. Następnie obtaczamy je od razu w wybranych posypkach. Tak przygotowane trufle odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wykładamy na stół tuż przed imprezą.
Polecam też przepis na trufle w wiórkach kokosowych.
Robię podobne z resztek jak piekę ciasteczka świąteczne :)
OdpowiedzUsuń