Tort z bitą śmietaną i truskawkami

Ostatnio na moje urodziny tort postanowił przygotować mój mąż. Z racji, że prawie nigdy nic nie piekł, postawił nieco na gotowca, a dokładnie postanowił wykorzystać gotowy biszkopt, reszta  wykonana już przez niego z moimi małymi podpowiedziami. Tak powstał Tort z bitą śmietaną i truskawkami, który przypomina wyglądem też tartę.


Składniki:

- 1 biszkopt
- śmietana 30% (3 małe kubki)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- dżem truskawkowy
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- świeże truskawki

Forma: okrągła forma na tartę

Bez pieczenia

Przygotowanie:
Wodę mieszam z łyżeczką dżemu. Takim roztworem nasączam biszkopt. Wszystkie śmietany przelewam do miski. Miksuję na gęsty krem. Pod koniec miksowania dodaję cukier oraz śmietan-fix. Gotową śmietanę odkładam do lodówki. Biszkopt smaruję na wierzchu dżemem. Na to nakładam śmietanę, wyrównuję, ale tworząc lekką górkę. Truskawki oczyszczam z szypułek i przecinam na pół. Układam równo na śmietanie lekko je wciskając. Tort odkładam do lodówki na 1-2 godziny.



6 komentarze:

  1. mmm aż nie mogę doczekać się truskawek !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio spotykam w promocjach. Dziś patrzyłam na moje w ogródku, dużo jeszcze czekania do lata.

      Usuń
  2. mniamm, to musi być pyszne, wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo truskawki! Stesknilam sie juz za nimi, a tort na pewno wyszedl przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)