Pasta jajeczna z domowym majonezem z oleju rzepakowego

Wiosna to często kanapki i sałatki z wykorzystaniem warzyw, ale także jajek, serów i zdrowych olei. Tym razem powstała u mnie na śniadanie pasta jajeczna z domowym majonezem. A majonez powstał na bazie wiejskiego jajka i oleju rzepakowego, co trwało niecałą minutę.

Składniki:

- 2 jajka
- 2 rzodkiewki
- natka pietruszki
- sól, pieprz

majonez domowy:
- 1 jajko
- 125ml oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki cukru
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1/2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Gotuję jajka na twardo, a w tym czasie przygotowuję majonez domowy. Do wąskiego naczynia niewiele szerszego od blendera, dodaję składniki na majonez. Pamiętajcie! Zanim dodamy jajko, należy je zawsze jeszcze w skorupce sparzyć wrzątkiem.

Końcówkę blendera umieszczam na samym dnie i blenduję, podnosząc kilka razy ją do góry. W ciągu niecałych 60 sekund mamy gotowy majonez. U mnie jest bardzo żółty, bo użyłam wiejskich jajek.

Ugotowane jajka obieram i drobno siekam, dodaje także pokrojoną rzodkiewkę, natkę pietruszki i majonez domowy (około 1-2 łyżki). Przyprawiam do smaku. Podaję ze świeżym pieczywem.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go użyć do zrobienia potraw na śniadanie.

3 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)