Babka wielkanocna (cytrynowa)

Na naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Wraz z córka w tym roku przygotowałam Babkę wielkanocną cytrynową, które nie tylko jest łatwa do upieczenia, ale też zawsze wychodzi.





Składniki:

ciasto: 
- 200 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450)
- 1/2 szklanki cukru
- 110 g oleju rzepakowego
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka (u mnie L)

dekoracja:
lukier cytrynowy:
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier puder
- kolorowa posypka cukrowa

Forma: silikonowa forma na babkę

Przygotowanie:

Jajka bez rozdzielania miksuję w dużej misce przez minimum 5 minut z dodatkiem cukru. Do ubitej masy dodaję olej rzepakowy, sok i skórkę z cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Wszystko miksuję mikserem. Dodaję resztę składników i znów miksuję. Przelewam ciasto do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika180 °C

Czas pieczenia: 35-40 minut (do suchego patyczka)







Espumisan Max to wyrób medyczny CE

Po ostygnięciu ciasta polewam babkę lukrem i posypuję posypką dekoracyjną.
Przy świątecznym stole

1 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)