Na naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Wraz z córka w tym roku przygotowałam Babkę wielkanocną cytrynową, które nie tylko jest łatwa do upieczenia, ale też zawsze wychodzi.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450)
- 1/2 szklanki cukru
- 110 g oleju rzepakowego
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka (u mnie L)
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka (u mnie L)
dekoracja:
lukier cytrynowy:
- 1 łyżka soku z cytryny- cukier puder
- kolorowa posypka cukrowa
Przygotowanie:
Jajka bez rozdzielania miksuję w dużej misce przez minimum 5 minut z dodatkiem cukru. Do ubitej masy dodaję olej rzepakowy, sok i skórkę z cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Wszystko miksuję mikserem. Dodaję resztę składników i znów miksuję. Przelewam ciasto do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: 35-40 minut (do suchego patyczka)
Espumisan Max to wyrób medyczny CE
Po ostygnięciu ciasta polewam babkę lukrem i posypuję posypką dekoracyjną.
cytrynowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuń