Składniki:
- mięso z karkówki
- 1 cebula
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 20g suszonych grzybów mun
- 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka)
-1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu)
-1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu)
- mielona słodką czerwona papryka
- mielone chilli
- sól, pieprz ziarnisty czarny- makaron instant
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Karkówkę kroję w kostkę, dodaję do niego jogurt i przyprawę
chińską. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie moczę suszone
grzyby mun w wodzie. Dalej obsmażamy mięso na patelni. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulę na rumiano. Wszystko łączę wraz z pokrojonymi grzybami i podlewam wodą. Dodaję sól, świeżo zmielony pieprz, słodką czerwoną paprykę i chilli. Duszę całość pod przykryciem. Dodaję mieszankę warzywną i dalej duszę pod przykryciem.
Makaron moczę w tym czasie w ciepłej wodzie. Gdy warzywa są już miękkie, dodaję makaron i zasmażam tak wszystko razem około 5 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.