Pizza wiejska na grubym cieście
Składniki:
ciasto:
- 3 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 100ml letniego mleka
- 200ml wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 45g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
dodatki do pizzy:
- ketchup
- ser żółty
- cienka kiełbasa wiejska
- 2 jajka na twardo
- 1/4 cebuli
- 4-5 pieczarek
- papryka marynowana
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie:
Do kubka z letnim mlekiem dodaję drożdże z cukrem. Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą. Dodaję drożdże, wodę i olej. Wyrabiam ręką ciasto. Odstawiam pod przykryciem (najlepiej przykryć ściereczką) na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz i rozwałkowuję na stolnicy na grubość około 1 cm. Układam na blasze obsypanej mąką. Ciasto smaruję ketchupem. Układam na to ser i resztę pokrojonych dodatków.
Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 40 minut
Można podać z domowym sosem czosnkowym.
mniammm , zjadłabym
OdpowiedzUsuń