Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem
Składniki:
ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 125ml letniej wody
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
dodatki:
- ser żółty
- szynka w plastrach
- 5 pieczarek
- 1 pomidor
- sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup)
- sos czosnkowy
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie:
Zaczyna od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodaje tez cukier. Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą. Dodaję rozpuszczone drożdże, olej i jogurt. Wyrabiam ręką dokładnie ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, przykrywam ściereczką. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkowuje ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam szynkę, na to ser (najlepszy byłby starty na tarce). Układam pokrojone pieczarki i pomidora. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 12 minut
Podaję z sosem czosnkowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.