Ciasto Strzępiec


Ciasto Strzępiec przepis płyty „Smaki i Smaczki”

Składniki:

ciasto:
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 20 dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

dodatki:
- 4 białka
- 30dag orzechów włoskich
- 1 opakowanie kisielu malinowego z cukrem
- słoiczek powideł śliwkowych
- tabliczka gorzkiej czekolady na polewę
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Forma: tortownica o średnicy 27 cm, zalecana mniejsza

Przygotowanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję żółtka i cukier puder. Zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części. Jedną zabarwiam kakao. Ciasto wkładam do zamrażarki na 30 minut.

Tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Jedną część ciasta ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na blachę. Wyrównuję przygniatając. Smaruję powidła. Ścieram ciasto kakaowe i posypuję posiekanymi orzechami. 
Z białek ubijam pianę. Do sztywnej piany wsypuję kisiel i delikatnie mieszam. Smaruj pianą ciasto i przykrywam trzecią częścią ciasta. 
Gotowe wstawiam do gorącego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45-50 minut

Po upieczeniu i wystygnięciu polewam ciasto roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Najlepiej zrobić niedbałą kratkę.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)