Ciasto Strzępiec przepis płyty „Smaki i Smaczki”
Składniki:
ciasto:
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 20 dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 20 dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
dodatki:
- 4 białka
- 30dag orzechów włoskich
- 1 opakowanie kisielu malinowego z cukrem
- słoiczek powideł śliwkowych
- tabliczka gorzkiej czekolady na polewę
- 1 opakowanie kisielu malinowego z cukrem
- słoiczek powideł śliwkowych
- tabliczka gorzkiej czekolady na polewę
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Forma: tortownica o średnicy 27 cm, zalecana mniejsza
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję żółtka i cukier puder. Zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części. Jedną zabarwiam kakao. Ciasto wkładam do zamrażarki na 30 minut.
Tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Jedną część ciasta ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na blachę. Wyrównuję przygniatając. Smaruję powidła. Ścieram ciasto kakaowe i posypuję posiekanymi orzechami.
Z białek ubijam pianę. Do sztywnej piany wsypuję kisiel i delikatnie mieszam. Smaruj pianą ciasto i przykrywam trzecią częścią ciasta.
Gotowe wstawiam do gorącego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45-50 minut
Po upieczeniu i wystygnięciu polewam ciasto roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Najlepiej zrobić niedbałą kratkę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.