Najszybsza szarlotka

Najszybsza szarlotka

Składniki:

ciasto:

- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 150g margaryny
- 1 jajko
- 1/5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka śmietany 12%

nadzienie:
- 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol)

dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Forma: tortownica o średnicy 22cm


Przygotowanie: 
Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam na godzinę do lodówki. Następnie dzielę ją na dwie części stanowiące odpowiednio 1/3 i 2/3 całości. Wałkuję większą część, przekładam do tortownicy formułując też boki. Na to przekładam jabłka. 

Wałkuje resztę ciasta, nakładam na wierzch i sklejam z bokami. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 40 minut

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)