Klops wieprzowy na kanapki

Klops wieprzowy na kanapki


Składniki: 
 
- 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
- czerstwa bułka rozmoczona w mleku
- średnia cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól

dodatki:
- łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy 

Forma: mała keksówka 25 cm

Przygotowanie:
Mięso kroję na mniejsze kawałki i dokładnie mielę. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Bułkę odciskam i rozrywam na mniejsze kawałki. Dodaję do masy jajka oraz przyprawiam. Wszystko dokładnie mieszam ręką. Przekładam wszystko do keksówki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką. Mięso ubijam dokładnie w formie i wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 170-180 °C
Czas pieczenia: około 60 minut

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)