Składniki:
- 2kg kaczka
marynata:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%
- sól
- mielony czarny pieprz
- majeranek
nadzienie:
- 2 jabłka
dodatki:
- kluseczki lane
Forma: naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
W miseczce mieszam dokładnie składniki na marynatę. Nacieram nią dokładnie kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Obsypuję dodatkowo majerankiem.
Jabłka obieram i kroję w ćwiartki. Nadziewam nimi kaczkę. Zamykam za pomocą wykałaczek. Wkładam ją do naczynia żaroodpornego i przekładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 1,5h - po upływie połowy czasu przekręcić na druga stronę
Gotową kaczkę dzielę na części i podaję z domowymi kluseczkami lanymi oraz z jabłkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.