Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka startej cukinii
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Rapso)
dodatki:
- rodzynki, żurawina, pocięte morele
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
Forma: mała keksówka 25 cm
Przygotowanie:
Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45-50 minut
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.