Składniki:
ciasto drożdżowe:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 15 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 4 żółtka
dodatki:
- kruszonka (margaryna+cukier+mąka)
- śliwki
- 1-2 garście żurawiny
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm
Przygotowanie:
Drożdże zasypuję cukrem i odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję do miski płynne składniki: rozpuszczona margaryna, mleko, drożdże, żółtka. Wszystko razem wymieszać, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia.
Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki.
Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki.
Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny i dopiero wtedy całość wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut(Źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki + modyfikacje)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.