Składniki:
- 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
- czerstwa bułka rozmoczona w mleku
- średnia cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
dodatki:
- łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy
Forma: mała keksówka 25 cm
Przygotowanie:
Mięso kroję na mniejsze kawałki i dokładnie mielę. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Bułkę odciskam i rozrywam na mniejsze kawałki. Dodaję do masy jajka oraz przyprawiam. Wszystko dokładnie mieszam ręką. Przekładam wszystko do keksówki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką. Mięso ubijam dokładnie w formie i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 170-180 °C
Czas pieczenia: około 60 minut
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.