Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami

Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

mięso:
- 5 sztuk podudzia z kurczaka (około 550g)

marynata:
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy)
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol)
- odrobina mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand (skład: sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, esencja pomarańczowa, esencja cytrynowa)



ziemniaki:
- ziemniaki
- sól
- tymianek 

dodatki:
- świeża sałata lodowa

Forma: naczynie żaroodporne

Przygotowanie:
Mięso myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym. Wkładam do miski, do której dodaję wszystkie składniki marynaty. Mieszam dokładnie ręką i przekładam do naczynia żaroodpornego, u mnie owalne.

Ziemniaki obieram, myję i kroję na ćwiartki. Posypuję solą oraz tymiankiem. Przekładam do naczynia z mięsem. Piekę w piekarniku.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 50-60 minut

Całość podaję z listkami sałaty oraz z odrobiną ketchupu.

8 komentarze:

  1. Pieprz i cytrusy to świetna przyprawa.A danie wygląda super;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nice post :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięso zawsze korzystniej wychodzi, jesli zamarynujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotowanie jest super. Podobnie jak jedzenie. A za kurczakami przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm pycha. Świetny blog
    Pozdrawiam
    Poklikasz u mnie będę wdzięczna
    http://natalia004j.blogspot.com/2015/07/dresslink.html?m=1

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)