Ciasto kakaowe z jabłkami

Jesień to często pieczone ciasto z jabłkami. Tym razem wersja z dodatkiem kakao: Ciasto kakaowe z jabłkami /dwukolorowe

Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- mały cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao naturalnego 

dodatki
- 4 jabłka
- cukier puder do posypania
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

Forma: tortownica o średnicy 22cm

Przygotowanie:
Jajka ubijam. Dodaję resztę składników, ale bez kakao i dokładnie miksuję. Dzielę ciasto na 2 części, do jednej dodaję kakao i miksuję dokładnie. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą.

Jabłka obieram, usuwam z nich gniazda nasienne i dzielę na ósemki.

Do formy wlewam jasne ciasto, na wierzch, na środek przelewem ciasto kakaowe. Na to nakładam jabłka, bez wciskania. Wkładam do nagrzanego piekarnika. 
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 35 minut  
Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

Źródło przepisu: Z cukrem pudrem

Jesienne słodkości!

5 komentarze:

  1. Nie mogę tutaj zaglądać, bo zawsze robię się głodna! :D Ale takie kuszące zdjęcia dodajesz, że nie mogę się oprzeć i zaglądnąć muszę. :P

    Pozdrawiam,
    kosmetykiani.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Podkradam ten przepis na weekend, będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)