Jesień to często pieczone ciasto z jabłkami. Tym razem wersja z dodatkiem kakao: Ciasto kakaowe z jabłkami /dwukolorowe
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- mały cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao naturalnego
dodatki
- 4 jabłka
- cukier puder do posypania
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Forma: tortownica o średnicy 22cm
Przygotowanie:
Jajka ubijam. Dodaję resztę składników, ale bez kakao i dokładnie miksuję. Dzielę ciasto na 2 części, do jednej dodaję kakao i miksuję dokładnie. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą.
Jabłka obieram, usuwam z nich gniazda nasienne i dzielę na ósemki.
Do formy wlewam jasne ciasto, na wierzch, na środek przelewem ciasto kakaowe. Na to nakładam jabłka, bez wciskania. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Jabłka obieram, usuwam z nich gniazda nasienne i dzielę na ósemki.
Do formy wlewam jasne ciasto, na wierzch, na środek przelewem ciasto kakaowe. Na to nakładam jabłka, bez wciskania. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 35 minut Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Z cukrem pudrem
Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności zawsze robisz :)
OdpowiedzUsuńNie mogę tutaj zaglądać, bo zawsze robię się głodna! :D Ale takie kuszące zdjęcia dodajesz, że nie mogę się oprzeć i zaglądnąć muszę. :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
kosmetykiani.pl
Podkradam ten przepis na weekend, będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń