Dzisiejszy popołudnie moja córka spędzała w towarzystwie swojego przedszkolnego kolegi i wspólnie upiekliśmy ciasteczka. Chłopczyk nam towarzyszący jest uczulony na jajka, więc powstały Ciasteczka bez jajek nadziewane marmoladą różaną
Składniki:
ciasto:
- mąka pszenna 1 3/4 szklanki (u mnie typ 450)
- 130g masła
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- mały cukier waniliowy
- 1/2 szklanki śmietany 12%
dodatki:
- marmolada o smaku dzikiej róży
- cukier puder do posypania
Forma: blacha od papiernika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek
Przygotowanie:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto. Masło siekam nożem. Całość dokładnie zagniatam. Obwijam folią i odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowuję cienko, na około 1-2mm i wycinam różne ciasteczka. Spody np. kółka, serca, a wierzchnie części robię z tzw. dziurką, czyli wycinam w nich mniejsze kółko, mniejsze serce. Układam wszystko pojedynczo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 10-12 minut / do zarumienienia
Do ciastek nie dodaję proszku do pieczenia, ale ładnie rosną w górę. Ciasteczka z dziurką oprószam cukrem pudrem. Po ostudzeniu spodnią część smaruję marmoladą, na to przyklejam wierzchnią część ciastka . I gotowe.
zjadłabym wszystkie!:d
OdpowiedzUsuńSandicious