Powoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku.
Składniki
- około 50 dag filetów z morszczuka
- 1/2 słoika ogórków konserwowych
- 1/3 słoika papryki konserwowej w paski
- 1 cebula
zalewa:
- 1 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki octu spirytusowego
- 3 łyki ketchupu
- 1 łyżka cukru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
ciasto do obtaczania ryby:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki wody
- jajko
- sól (u mnie himalajska)
- mielony czarny pieprz
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Każdy filet dzielimy na 3-4 części. Z obu stron solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej, najlepiej w jakimś garnuszku, bo będziemy smażyć na głębokim tłuszczu. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Smażymy na rumiano z obu stron. Wyciągamy rybę na ręcznik papierowy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju do miękkości.
W między czasie przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki zagotowujemy, od chwili zagotowania zostawiamy na małym ogniu do 3 minut.
Ogórki kroję w kostkę.
Gdy mamy już wszystko gotowe, to przekładamy poszczególne składniki do słoika. Zaczynamy od ryby, potem cebula, papryki, ogórki i zalewa. Tak tworzymy około po trzy warstwy każdego składnika w słoiku. Odstawiamy na około 12-24 godziny.
Moja rybka natomiast zaczeka do Wigilii w lodówce. Oczywiście zostanie podana na zimno.
Źródło przepisu: Zacisze kuchenne +modyfikacje
Do mnie to już wyższa szkoła jazdy,nie umiałabym tego zrobić
OdpowiedzUsuńNa pewno dałabyś radę, to jednak nie jest skomplikowany przepis, mimo tej dużej ilości składników.
UsuńO takiej jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńRobię taką rybę co roku, a na przepisowniku polecam teraz piernik z masą mleczną, który musi leżakować co najmniej 2 dni w lodówce :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńOsobiście bardzo mi zasmakowała, ale też na pewno ważne jaką da się rybkę, tu morszczuk był pyszny.
Usuń