Pita - przepis na bułkę

Czasem lubię fast foody, ale często staram się wykonywać zdrowsze ich wersje w domu. Tym razem przepis na ciasto na domową pitę. Taką bułkę a'la Pita podaję często z warzywami i smażonym mięsem z kurczaka.


Składniki:

- 1 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1/2 szklanki wody
- 15g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka cukru


dodatki:
- usmażone mięso z kurczaka z przyprawami (sól, pieprz, zioła, słodka papryka)
- warzywa (pomidor, ogórek, sałata lodowa)
- sos czosnkowy
- ketchup

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:
Drożdże dodaję do ciepłej wody z cukrem i odstawiam na chwilę. Do miski dodaję resztę składników na ciasto i wyrabiam razem z drożdżami. Zagniecione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dzielę ciasto na 5 równych części. Z każdej z nich robię kulkę i rozwałkowuję na grubość 5mm. Piekarnik nagrzewam razem z blachą, na której będzie się piekła pita. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wyjmuję formę, posypuje mąką i układam placuszki.

Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia:  7 minut




Jeszcze ciepła przekrawam na pół, ale tak by koniec został połączony.

Podaję z dodatkiem ciepłego mięsa, warzywami i sosami.
 


1 komentarze:

  1. Gdybym wcześniej znała ten przepis na farsz to nie musiałabym wyrzucić całej nagrody jaką wygrałam,a mianowicie kilkanaście sztuk pity.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)