Mazurek jajo

Na Święta Wielkanocne ostatnio piekę babkę cytrynową oraz jakiś mazurek na cieście kruchym. Tym razem skorzystałam z dobrze znanego mi już przepisu i stworzyłam łatwy Mazurek jajo





Składniki:

ciasto:
-180 g mąki pszennej (u mnie tortowa 450)
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 50 g masła

dekoracja mazurka:
- twarda marmolada różana
- lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder)
- migdały w płatkach
- rozpuszczona mleczna czekolada
- konfitura z brzoskwiń i marakui + cukier puder

Forma: blacha od piekarnika

Przygotowanie:

W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję posiekane zimne masło oraz jajko. Wszystko szybko zagniatam. Owijam folią spożywczą i odkładam do lodówki. Schłodzone ciasto wałkuję formułując kształt jajka. Z resztek ciasta robię cienki wałeczek, którym otaczam całe jajo oraz robię wzory wewnątrz. Przyklejam je smarując ciasto wodą. Całość ciasta dziurkuję widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia.

Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około  10-15 minut (do lekkiego zarumienienia)


Gdy mazurek ostygnie, wtedy dopiero go dekoruję. Do konfitury z brzoskwiń i marakui dodaję cukier puder, i dopiero wtedy wypełniam jeden wzór ciasta. Kolejną część wypełniam różaną marmoladą, dalej używam cytrynowy lukier, a na koniec rozpuszczoną czekoladę. Dodatkowo dekoruję ciasto płatkami migdałowymi.

Część ciasta oddałam do dyspozycji mojej córce, która zrobiła swojego małego mazurka. Do zdobienia użyła dodatkowo orzechów ziemnych blanszowanych. 

Espumisan Max to wyrób medyczny CE



1 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)