Ciasto półkruche z rabarbarem i jabłkami
Składniki:
ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżki śmietany (12% lub 18%)
- 150g masła lub margaryny roślinnej
- 2 łyżki proszku do pieczenie
nadzienie:
- owoce (2 duże jabłka, 4-5 rabarbarów)
- cukier waniliowy
- cynamon
dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Forma: kwadratowa
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatam i dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję pierwszą część na kwadrat. Blachę smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Układam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układam pokrojone owoce (jabłka w ósemki, rabarbar o długości 0,5-1,0 cm). Posypuję cukrem waniliowym i cynamonem. Drugą część ciasta układam na wierzchu i sklejam boki. Nakłuwam całość widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku.
Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 20 minut
Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.