Pasztet drobiowy z jajkiem
Składniki:
- 1 kg mięsa drobiowego z kością lub bez
- marchew, pietruszka, kawałek selera
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki ziół (oregano, majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn)
- ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 3 surowe jajka
- 3 duże jajka ugotowane na twardo
Dodatki:
- łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy
- olej rzepakowy do smażenia
Forma: mała keksówka 25 cm
Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną kostkę. Podsmażam ją na oleju. Podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzanym oleju. Mięso, włoszczyznę i podsmażoną cebulę zalewam wodą. Wrzucam: liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny.
Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie.
Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę do keksówki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą. Na dno układam 1 cm masy mięsnej. Na to układam jaja na twardo i przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam.
Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut.
Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem tatarskim
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: okolo 60 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.