Tort Chałwowy
Składniki:
masa (według przepisu z kotlet.tv):
- 200g masła lub margaryny roślinnej
- 1 1/2 przygotowanego budyniu śmietankowego z torebki (najlepiej bez cukru)
- 200g masła lub margaryny roślinnej
- 1 1/2 przygotowanego budyniu śmietankowego z torebki (najlepiej bez cukru)
- 400g chałwy (u mnie Odra)
- cukier waniliowy
- cukier waniliowy
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku
ciasto:
- biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie)
posypka:
- wiórki kokosowe
- orzechy włoskie
- wiórki kokosowe
- orzechy włoskie
dodatki:
- konfitura malinowa
Przygotowanie:
Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero dodaję do kremu. Zostawiam jej odrobinę na posypkę. Dodaję przestudzoną żelatynę i wszytko dokładnie miksuję.
Biszkopt przekrawam na pół i smaruję go kremem (1/2 masy). Nakładam na niego drugą część i resztę kremu.
Siekam orzechy, dodaję do nich wiórki kokosowe i resztę chałwy. Tak przygotowaną posypką dekoruję wierzch i boki tortu.
Tort odkładam na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała. Podaję z konfiturą malinową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.