Rosół po węgiersku - zupa kurczakowa z pieczarkami i fasolką
Składniki:
- 1 kurczak
- sól
- 3-4 ziarna pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- suszona natka pietruszki
- 150g pieczarek
- 200g fasolki szparagowej
- sól
- 3-4 ziarna pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- suszona natka pietruszki
- 150g pieczarek
- 200g fasolki szparagowej
- 100g makaronu (u mnie nitka)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Wkładam kurczaka do garnka, zagotowuję i zbieram pianę. Przyprawiam solą, pieprzem, imbirem, i czosnkiem.
Czyszczę warzywa, ale cebulę nie obieram, tylko myję. Do zupy dodaję marchewki pokrojone w słupki, pietruszki, seler, natkę pietruszki oraz cebulę. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem aż kurczak i warzywa będą miękkie.
Pieczarki kroję na cienkie plasterki i gotuję z fasolką w niewielkiej ilości zupy. Na krótko przed podaniem gotuję oddzielnie makaron.
Gdy kurczak jest ugotowany, wyjmuję go z zupy razem z cebulą. Zupę przecedzam przez sitko. Z kurczaka usuwam skórę i kości. Kroję na kawałki i wrzucam z powrotem do zupy.
Gdy kurczak jest ugotowany, wyjmuję go z zupy razem z cebulą. Zupę przecedzam przez sitko. Z kurczaka usuwam skórę i kości. Kroję na kawałki i wrzucam z powrotem do zupy.
Na talerz nakładam makaron, zalewam go zupą, dodaje kawałki mięsa i dodaję warzywa. Dodatkowo posypuję odrobiną natki pietruszki.
(źródło przepisu: "Kuchnia węgierska" Wydaw. Edipresse Polska S.A. +modyfikacje)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.