Skład:
- 300g twarogu (u mnie taki w wiaderku do sernika)
- 1/2 małego jogurtu naturalnego
- cukier puder
- cukier kryształ
- herbata owocowa (u mnie Ogród Babuni Skworcu, skład: hibiskus BIO, jabłko, owoce czarnego bzu, kawałki czerwonego buraka, aronia, kawałki truskawki, owoce i liście czarnej porzeczki, malina, czerwona porzeczka)
- żelatyna spożywcza
Przygotowanie:
Najpierw przygotowuję galaretkę. Zaparzam herbatę, tak około 1/2 litra naparu. Dodaję cukier kryształ do smaku (u mnie 4 łyżeczki) i około 1 łyżeczki żelatyny. Mieszam, aż wszystko się dokładnie rozpuści. Po ostygnięciu wkładam do lodówki.
Teraz do twarogu dodaję jogurt i cukier puder (do smaku). Do szklanki nalewam 1/3 szklanki przegotowanej gorącej wody. Rozpuszczam tam 1 1/2 łyżki żelatyny. Po ostygnięciu mieszam z masą serową.
Gdy galaretka stężeje, kroję ją w kostkę. Część dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Na spód pucharków (u mnie szklanek) nakładam warstwę galaretki. Na to wylewam ser i znów galaretka.
Wkładam szklaneczki do lodówki i po około dwóch godzinach deser jest gotowy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.