Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 duży kefir naturalny
dodatki:
- posypka - Maczek niebieski
- posypka - Perełki ecru
- śliwki
- gorzka czekolada
- ubita śmietanka 30% z cukrem pudrem
- kruszonka (margaryna+cukier puder+mąka)
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie:
Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami. Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 45 minutGdy ostygną, dekoruję bitą śmietaną oraz posypkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.