Pączusie twarogowe nadziewane powidłami śliwkowymi
Składniki:
ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 125g twarogu (u mnie półtłusty)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 125g twarogu (u mnie półtłusty)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu waniliowego
nadzienie:
- powidła śliwkowe
- 3 krople aromatu waniliowego
nadzienie:
- powidła śliwkowe
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wrzucam do miski i łączę wyrabiając ręką. Jeśli bardzo się klei, można podsypać odrobinę mąki. Ciasto dzielę na około 8-10 jednakowych części. Każdy kawałek ciasta rozplaszczam, kładę na środku odrobinę powideł i sklejam. Formułuję kulki. Smażę w gorącym tłuszczu. Kilka minut z każdej strony.
Jeszcze gorące oprószam cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.